Šéfkuchař Eleven Madison Park Daniel Humm se stal prvním velvyslancem dobré vůle UNESCO

Šéfkuchař Eleven Madison Park Daniel Humm se stal prvním velvyslancem dobré vůle UNESCO

Redakce Redakce foto: se svolením Eleven Madison Park
1x
0,75x
1x
1,25x
1,5x
1,75x
2x

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět.

Významným krokem pro celosvětové vzdělávání v oblasti potravin je jmenování známého švýcarského šéfkuchaře Daniela Humma velvyslancem dobré vůle Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) pro vzdělávání v oblasti potravin. Generální ředitelka UNESCO Audrey Azoulayová oznámila jeho jmenování 25. září na slavnostním ceremoniálu v Hummově restauraci Eleven Madison Park, která získala tři michelinské hvězdy.

„Daniel Humm je mnohem víc než jen jeden z nejtalentovanějších světových šéfkuchařů. Je vášnivým zastáncem udržitelné výživy, který vsadil na své přesvědčení, vzdoroval skeptikům a dokázal nám všem, že nejlepší kuchyně může být spojencem při ochraně naší vzácné planety,“ uvedla Azoulay v prohlášení. „Daniel je předním představitelem kulinářské komunity a není nikdo lepší, kdo by mohl lépe propagovat silné spojení mezi jídlem a vzděláním.“

V rámci své nové funkce se Humm bude zasazovat o vzdělávání v oblasti potravin, které je hlavním tématem vzdělávacích programů UNESCO v oblasti životního prostředí a zdraví. Jeho práce bude zahrnovat podporu ochrany nehmotných kulturních postupů a ochranu přírodního dědictví a biologické rozmanitosti v souvislosti se změnou klimatu.

Humm bude také zdůrazňovat význam míst UNESCO, která uchovávají zemědělské, kulinářské a gastronomické tradice, včetně míst světového dědictví, biosférických rezervací a kreativních měst UNESCO, z nichž 56 je označeno jako „město gastronomie“.

Jedna z Hummových prvních významných iniciativ v roli velvyslance dobré vůle se uskuteční v lednu 2025, kdy bude spolupracovat s dalším velvyslancem dobré vůle UNESCO, šéfkuchařem Mauro Colagrecem, na veřejné rostlinné večeři zaměřené na zvyšování povědomí o udržitelném stravování. Kromě toho se Humm bude podílet na vývoji Mezinárodního atlasu potravin UNESCO, projektu, jehož cílem je dokumentovat a chránit kulinářské tradice a způsoby stravování zapsané na seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

Daniel Humm se pustil do rostlinné kuchyně už ve 14 letech

Humm se narodil v roce 1976 ve Švýcarsku, ve 14 letech začal pracovat v kuchyni a ve 24 letech získal svou první michelinskou hvězdu. Poté, co se v roce 2003 přestěhoval do USA a pracoval v sanfranciské restauraci Campton Place. Pak se stal šéfkuchařem v restauraci Eleven Madison Park, která v roce 2017 získala první místo na seznamu 50 nejlepších restaurací světa. Kromě kulinářských úspěchů je Humm spoluzakladatelem neziskové organizace Rethink Food, jejímž cílem je vytvořit spravedlivější a udržitelnější potravinový systém, který se proslavil během pandemie COVID-19, kdy jeho restaurace vydala tisíce jídel pro obyvatele New Yorku, kteří trpí nedostatkem potravin.

Hummova snaha o udržitelnost a rostlinnou kuchyni stála v popředí jeho současné kulinářské kariéry. V roce 2021 přešel v Eleven Madison Park na plně rostlinné menu. Jeho snahy odrážejí jeho postoj „ne proti masu, ale pro planetu“ a zdůrazňují roli výběru potravin při řešení globálních výzev, jako je změna klimatu a potravinová bezpečnost.

V říjnu 2022 průvodce Michelin rozhodl, že si Eleven Madison Park ponechá tři michelinské hvězdičky, a ta se tak stane prvním podnikem na světě, který je založen na rostlinné stravě a má všechny tři hvězdičky. „Včera večer jsme byli poctěni udělením tří michelinských hvězdiček již jedenáctým rokem v řadě,“ napsali Humm a jeho tým na Instagramu. „Jsem nadmíru vděčný týmu, který je tu nyní s námi, a každému jeho členovi, který se na tom podílel během téměř 25leté historie. Jsme také vděční našim hostům a partnerům, kteří věřili v naši vizi a povzbuzovali nás, abychom se snažili ještě víc.“

Co čeká Daniela Humma a Eleven Madison Park dál?

Šéfkuchař pokračuje v posouvání hranic i mimo kuchyni. Letos v říjnu se Humm chystá otevřít nový bar ve spolupráci se známým italským malířem Francescem Clementem. Očekávaný Clemente Bar, inspirovaný náladovým a sofistikovaným barem Kronenhalle v Curychu, bude představovat Clementeho umělecká díla a Hummův rostlinný přístup. Vytvoří tak prostor, kde se umění a jídlo protnou inovativním způsobem. „Stále velmi věříme v kuchařské řemeslo a jeho posunutí na určitou úroveň, ale chtěli jsme to dělat v prostředí, které je cool a osobní,“ řekl Humm deníku The New York Times. „Řekli jsme si, že chceme, aby to bylo místo radosti a setkávání lidí.“

V listopadu 2024 Humm vydá svou novou kuchařku ELEVEN MADISON PARK: The Plant-Based Chapter, která zachycuje celou proměnu jeho ikonické restaurace v první rostlinnou kuchyni, která získala tři michelinské hvězdy. Limitovaná edice vychází ve třech svazcích: Kresby, které obsahují Hummovy ilustrace inspirované jeho vlastními recepty, Recepty, které obsahují podrobné návody na sezónní menu restaurace doplněné Clementeho akvarely, a Zákulisí, fotografický průzkum Ye Fana, dokumentující cestu restaurace od pandemie až po její slavnostní znovuotevření.

Významným krokem pro celosvětové vzdělávání v oblasti potravin je jmenování známého švýcarského šéfkuchaře Daniela Humma velvyslancem dobré vůle Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) pro vzdělávání v oblasti potravin. Generální ředitelka UNESCO Audrey Azoulayová oznámila jeho jmenování 25. září na slavnostním ceremoniálu v Hummově restauraci Eleven Madison Park, která získala tři michelinské hvězdy.
Někteří špičkoví šéfkuchaři v rámci snahy o větší udržitelnost využívají hovězí maso ze starých dojnic. Pro chovatele je však podpora tohoto produktu zatím ekonomicky nevýhodná.
Moderní česká restaurace The Artisan spojuje gastronomický zážitek s uměleckým dotekem prostřednictvím japonské techniky Kincugi. Výborné pokrmy si teď hosté mohou vychutnat i přímo z originálních...
Izraelská biotechnologická společnost Steakholder Foods, lídr v oblasti uměle kultivovaného masa a technologie 3D bioprintingu, představuje první 3D tištěné krevety na rostlinné bázi na světě.
Inovátor v oblasti steaků z kultivovaného hovězího masa, společnost Aleph Farms, rozšiřuje svou produktovou řadu o unikátní platformu pro výrobu kolagenu na buněčné bázi. Patentovaný kultivovaný...
Když Jim Anderson a jeho žena Samantha otevřeli v Essexu veganskou restauraci Oak Tree, hrdě se chlubili jejím rostlinným menu. Teď už ne. Slovo na "V" se stalo takovým terčem nadávek, že ho ze...
Kebab po vegansku. Firmy The Vegetarian Butcher a Düzgün Food Group uvedli na trh první špíz na kebab vyrobený čistě na rostlinné bázi. Je určený především pro gastro.
Projev na udílení Oscarů i investice do veganských produktů. Zde je 10 způsobů, jak Leonardo DiCaprio každý den zachraňuje planetu.
Když Veronica Fil poprvé ochutnala sýr z květáku a konopí, který vytvořil její manžel, šéfkuchař Shaun Quade, řekla: „Uvědomuješ si, co jsi udělal? Tohle by mohlo být obrovské.“ Měla pravdu....
Za poslední dobu vzniklo ve světě šest nových veganských restaurací, které zkoumají různé druhy kuchyně a nabízejí zajímavé pokrmy s použitím zeleniny a alternativních bílkovin v dosud nepoužívané...