Kincugi: japonské umění slepovaných talířů v restauraci The Artisan

Kincugi: japonské umění slepovaných talířů v restauraci The Artisan

Redakce Redakce foto: se svolením The Artisan

Moderní česká restaurace The Artisan spojuje gastronomický zážitek s uměleckým dotekem prostřednictvím japonské techniky Kincugi. Výborné pokrmy si teď hosté mohou vychutnat i přímo z originálních talířů vyrobených dle této tradiční umělecké metody. Díky Kincugi získávají rozbité talíře nový život a do Artisanu přináší nový rozměr elegance, kreativity a udržitelnosti.

Kincugi je tradiční japonská technika opravy rozbitých keramických předmětů, jako jsou talíře nebo misky. Namísto skrývání nedokonalostí se jednotlivé praskliny slepují speciálním lepidlem v kombinaci se zlatým prachem. Tím vzniká nádherný a jedinečný vzor, který zdůrazňuje historii a unikátnost každého předmětu.

„Kincugi pro mě symbolizuje krásu, která se ukrývá v nedokonalostech. Díky této technice se každý talíř stává unikátem a vypráví svůj jedinečný příběh. Zároveň zdůrazňuje jejich nenapodobitelnost a připomíná hodnotu tradičních řemesel a dlouhověkosti. Místo vyhození poničených kousků se naše talíře stávají ještě cennějšími a přinášejí hostům jedinečný, takřka umělecký zážitek,“ říká David Rejhon, šéfkuchař restaurace The Artisan.

Tým Davida Rejhona se také věnuje vlastnoruční výrobě talířů, což odráží jejich zodpovědný přístup a smysl i pro sebemenší detail, kterému v Artisanu věnují velkou pozornost. Samotný proces výroby není jednoduchý a vyžaduje značné řemeslné dovednosti a úsilí. V kuchyni Davida Rejhona se proto s talíři zachází s patřičnou péčí a úctou.

Hledání krásy v nedokonalostech

Kincugi můžeme volně přeložit jako „zlatý spoj“ či „náprava zlatem“. Jedná se o tradiční japonské umění opravy rozbité keramiky. Původně pomocí mízy získané z lakového stromu a práškového zlata či stříbra. Už tisíce let před naším letopočtem se ve východní Asii intenzivně využívala míza získávaná z lakového stromu (škumpa lakodárná), známá jako urushi, pro lakýrnictví i jako přirozené lepidlo. Tento lak skvěle funguje v japonském vlhkém prostředí, jelikož tvrdne absorbováním vlhkosti z okolního vzduchu. Kromě toho je velmi odolný a přilnavý.

Technika nabízí tři základní styly:

  • Hibi (česky prasklina): tento styl spočívá v lepení střepů pomocí zlatého prášku a laku s minimálními mezerami mezi nimi.
  • Kake no kintsugi rei (česky metoda kusů): pokud je část keramického fragmentu nepoužitelná nebo chybějící, nahrazuje se celá novou částí vyrobenou ze zlata nebo zlata a laku.
  • Yobitsugi (česky spojení různých částí): chybějící část je nahrazena tvarově podobným kusem z jiné nádoby, čímž vzniká originální dílo v podobě patchworku.

Využití surovin na maximum

Kincugi ale není jediným nástrojem udržitelnosti restaurace The Artisan. Vedle této metody sem patří také fermentace, zavařování, nakládání a sušení surovin, díky nimž restaurace dokáže eliminovat vzniklý bioodpad na minimum. Ze zeleninových a ovocných odřezků se tu vyrábí domácí octy, oleje a limonády, jako například domácí ocet z paprikových dužin, oleje ze stonků bylin nebo limonády ze švestkových či višňových pecek. Vedle odřezků restaurace využívá i vlastnoručně sesbírané suroviny, zavařuje jehličí a vyrábí jeřabinový kompot nebo bezové kapary. Dále si vyrábí domácí kombuchu či kefíry, peče kváskový chléb, staří maso z českého chovu, udí a griluje.

K podpoře udržitelnosti přispívá i nový kompostér, který dokáže přeměnit bioodpad na cenný kompost využitelný ke hnojení bylinek či zeleniny z vlastní produkce hotelu. Restaurace se může také pyšnit kultivátorem bylinek, kde se pěstují výhonky mimo jiné hořčice, pohanky, čočky či šťavelu; venkovním skleníkem a vlastními včelami na střeše pražského hotelu Marriott, které vyprodukují několik desítek kilogramů medu ročně. Používá se i k výrobě propolisové tinktury či domácího medového vína. Pro Rejhona a jeho tým je udržitelnost nejen slovem, ale každodenní praxí, která spojuje kulinářské umění s ohledem na naši planetu. Díky těmto iniciativám si hosté mohou užít nezapomenutelné chuťové dobrodružství už od první chvíle návštěvy restaurace The Artisan.

Zdroj: The Artisan

Moderní česká restaurace The Artisan spojuje gastronomický zážitek s uměleckým dotekem prostřednictvím japonské techniky Kincugi. Výborné pokrmy si teď hosté mohou vychutnat i přímo z originálních talířů vyrobených dle této tradiční umělecké metody. Díky Kincugi získávají rozbité talíře nový život a do Artisanu přináší nový rozměr elegance, kreativity a udržitelnosti.
Izraelská biotechnologická společnost Steakholder Foods, lídr v oblasti uměle kultivovaného masa a technologie 3D bioprintingu, představuje první 3D tištěné krevety na rostlinné bázi na světě.
Inovátor v oblasti steaků z kultivovaného hovězího masa, společnost Aleph Farms, rozšiřuje svou produktovou řadu o unikátní platformu pro výrobu kolagenu na buněčné bázi. Patentovaný kultivovaný...
Když Jim Anderson a jeho žena Samantha otevřeli v Essexu veganskou restauraci Oak Tree, hrdě se chlubili jejím rostlinným menu. Teď už ne. Slovo na "V" se stalo takovým terčem nadávek, že ho ze...
Kebab po vegansku. Firmy The Vegetarian Butcher a Düzgün Food Group uvedli na trh první špíz na kebab vyrobený čistě na rostlinné bázi. Je určený především pro gastro.
Projev na udílení Oscarů i investice do veganských produktů. Zde je 10 způsobů, jak Leonardo DiCaprio každý den zachraňuje planetu.
Když Veronica Fil poprvé ochutnala sýr z květáku a konopí, který vytvořil její manžel, šéfkuchař Shaun Quade, řekla: „Uvědomuješ si, co jsi udělal? Tohle by mohlo být obrovské.“ Měla pravdu....
Za poslední dobu vzniklo ve světě šest nových veganských restaurací, které zkoumají různé druhy kuchyně a nabízejí zajímavé pokrmy s použitím zeleniny a alternativních bílkovin v dosud nepoužívané...
Konečně i v mainstreamové televizi používají populární kuchaři to slovo na "V". A ne - nejde o vegetariány. Připravili jsme pro vás 10 nejzajímavějších veganských momentů z pořadů o vaření na Food...
Před koncem loňského roku uvedl výrobce rostlinného masa Hello Plant Foods na trh ve Španělsku "Hyper-Realistic" foie gras, veganskou alternativu foie gras, Hello Fuah. Úspěch byl nečekaně obrovský.