Mandarin Oriental otevřel novou restauraci Monastiq. Šéf kuchyně Michal Horváth vzdává poctu tradiční české gastronomii

Mandarin Oriental otevřel novou restauraci Monastiq. Šéf kuchyně Michal Horváth vzdává poctu tradiční české gastronomii

Redakce Redakce foto: se svolením Mandarin Oriental, Prague

Po osmi letech skončila v pražské pětihvězdě známá asijská restaurace Spices a na její místo nastoupil koncept Monastiq vedený šéfkuchařem Michalem Horváthem. V Mandarinu nastala nová gastronomická éra.

Osm let je pro jeden gastrokoncept relativně slušná doba. Známe mnoho podniků, které se nedostaly svou existencí ani na polovinu tohoto čísla. Proto všechna čest Spices, který ve své době patřil k tomu nejlepšímu asijskému, co jsme v Praze měli. Časem se ale koncept okoukal, respektive přišla nová generace. „Nastoupili jsme ještě do rozjetého vlaku Spices, ale záhy začala být asijská kuchyně v Praze na každém kroku, přišla do toho navíc pandemie a asijský sharring koncept začal upadat,“ vysvětluje dnes šéfkuchař nového podniku Monastiq, co se dělo. Nastala přirozená změna.

Dnes chce Horváth spolu se svými sous-chefy Alešem Bursíkem a Tadeášem Synkem v Monastiqu vzdávat poctu české kulinářské historii, ale i původním architektonickým motivům hotelu, který stojí na místě bývalého dominikánského kláštera ze 14. století. Hosté zde díky novému konceptu mají všemi smysly objevit bohatou historii české kuchyně, která byla po staletí formována domácími i zahraničními vlivy, prostřednictvím stylových a moderních pokrmů.

Pocta českému hedvábnictví i kulajdě

„Nechtěli jsme ale vařit tradiční českou kuchyní, chceme to posunout ještě trochu dále. Inspirovali jsme se starými recepty, na kterých jsme postavili nová jídla,“ popisuje nám šéfkuchař. „Inspiroval jsem se víc v zahraničí než v Česku. Když jsem pracoval ještě v londýnském Mandarinu Oriental u Hestona Blumentala, kde se dělalo něco podobného – ze starých receptů tvořili nové twisty.“

Díky všem okolnostem – chuti změnit kompletně koncept, zázemí prestižního hotelu, skvělé adrese a zkušenostem ze zahraničních špičkových restaurací, se nedá nezeptat, jestli zvažovali i fine diningovou restauraci s degustačním menu. „Staráme se v jedné kuchyni o všechno – snídaně, bankety, bufety, room service, bar, takže by to bohužel nešlo. Na fine dining potřebujete samostatnou kuchyni,“ vysvětluje Horváth.

Spousta lidí má Mandarine Oriental spojený s asijskou kuchyní, a dle slov šéfkuchaře na roomservice některá jídla z původních menu zachovali, v restauraci se koncept změnil kompletně.

Mezi favority inovativního menu patří pokrm Český aristokrat, telecí řízek s teplým bramborovým salátem, nakládanými okurčičkami cornichon a jablečným octem, který zůstává věrný původnímu receptu z poloviny 19. století.

K originálně připraveným pokrmům patří jistě Hedvábná stezka, pod jejímž názvem se ukrývají jehněčí kotlety a jehněčí krokety s morušemi a pečeným celerem. Ta vzdává hold českému hedvábnictví 14. století.

Další z novinek, kterou na menu najdete pod názvem Rybníky a mniši, je kombinací candáta s červeným rakem podávanými s černým kořenem a černým česnekem, zatímco pokrm Legenda z jihu je nápaditým zpracováním oblíbené jihočeské kulajdy. K nejzajímavějším dezertům patří určitě zemlbába, u které jsou tradiční chutě z minulých století servírovány v kreativní, atraktivně inovativní podobě.

Barové menu pětihvězdy

Jako doprovod na cestě za komplexním smyslovým zážitkem byla pečlivě vybrána česká vína i oblíbené lahve z celého světa, které dokonale doplňují menu. Barovou nabídku tvoří elegantní drinky, včetně originálních signature koktejlů, které jsou inspirovány českými osobnostmi, jakými byly třeba Jan Werich a Václav Havel.

A v kontextu s koktejly je tu další dobrá zpráva. Malostranská pětihvězda má totiž konečně i barové menu, které tu dlouho nahrazovaly olivy a oříšky. Dnes si u drinku na baru hotelu Mandarin Oriental dáte krokety ze zkaramelizovaného květáku, anglický muffin se pstruhem, kaviárem a řeřichou, nebo třeba kachní prosciutto s tyčinkami a šípkovou omáčkou.

„Pro nás samotné byla příprava menu radost. Přetvořením české kulinářské historie v moderní chutě jí vzdáváme hold tím nejlepším možným způsobem. Jídlo v Monastiqu nebude pro hosty jen gurmánským zážitkem. Díky němu dostanou možnost nahlédnout do naší kultury i historie a zjistit, co všechno dané pokrmy formovalo. Doufáme, že v nich zanechají ještě větší lásku k české kuchyni," dodává šéfkuchař zbrusu nové restaurace Monastiq.

O neuvěřitelných 28 příček poskočil aktuálně nejznámější slovenský bar Mirror, který vedou barmanské osobnosti Peter Marcina a Stanislav Harciník. Impozantní podnik se v rámci rozšířeného prestižního seznamu The World´s 50 Best Bars z loňského 90. místa vyšplhal na 62. nejlepší bar na světě.
Field, jedna z nejlepších českých restaurací, ohlásil nové menu. Šéf podniku Radek Kašpárek v něm předvádí, že má invence stále na rozdávání. Pojďme se podívat, jak podzim v pražské michelinské...
Česká gastronomie je na vzestupu a připravená obstát v mezinárodní konkurenci. To vyplývá z výsledků analýzy ministerstva. Hlavními pilíři mají být do budoucna autentické sezónní suroviny a...
Velký svátek milovníků a znalců rumů je za dveřmi. Alexandre Gabriel, rumový mág a celosvětově uznávaný výrobce rumů Planteray, začátkem října opět zavítá do Prahy. Destiláty s jeho podpisem se...
Ale kdy ji dostane? Bude se letos vyhlašovat první oficiální český průvodce Michelin Guide? Jan Knedla a jeho tým restaurace Papilio ve Vysokém Újezdě michelinské inspektory rozhodně nezklamou, jak...
Překročil svůj stín a stal se nadčasovým ikonickým prvkem. Drink Negroni totiž zdaleka není pouze klasickým italským koktejlem, je to životní styl i kulturní element, který za poslední století...
Pět barmanů z Česka a pět z Polska se příští týden postaví za soutěžní barový pult nového pražského podniku Forbína, aby se utkali v jedné z nejuznávanějších barmanských soutěží světa. Nikka Perfect...
S přicházejícím podzimem už možná nebudeme potřebovat tak svěží růžová vína, ovšem pro ty, kteří je nehodlají opustit, můžeme doporučit „růžovky“ sofistikovanější, komplexnější a v chuti i vůni...
Ať už jste milovníci whisky nebo úplní nováčci, extravagantní zážitek od Johnnieho Walkera na Princes Street ve skotském Edinburghu musí být na prvním místě vašeho seznamu.
Pro barcelonskou restauraci Disfrutar, která byla na slavnostním ceremoniálu v Las Vegas nedávno vyhlášena za nejlepší restauraci světa pro rok 2024, to mohlo být všechno jinak.