Skotský "Whisky Wonderland". To místo rozhodně stojí za návštěvu

Skotský "Whisky Wonderland". To místo rozhodně stojí za návštěvu

Jamie Weiss Jamie Weiss foto: se svolením Johnnie Walker Princes Street

Ať už jste milovníci whisky nebo úplní nováčci, extravagantní zážitek od Johnnieho Walkera na Princes Street ve skotském Edinburghu musí být na prvním místě vašeho seznamu.

Whisky je jedním z nejdůležitějších a nejznámějších vývozních artiklů Skotska a Spojeného království celkově. Není však jen lahodná: Skotská whisky je díky svému nekonečně složitému charakteru a rozmanitosti mikrokosmem samotného Skotska. Skotská whisky je skutečně samotné Skotsko v lahvi.

Tekutý velvyslanec

Johnnie Walker - nejprodávanější skotská whisky na světě a nejznámější míchaná whisky na světě - je pro Skotsko národním pokladem. Většina lahví této whisky obsahuje více než 30 různých sladových a obilných whisky z palíren po celém Skotsku. V tomto smyslu je to vlastně tekutý velvyslanec země.

Přesto mají lidé o Skotsku, whisky a míchaných whisky stále mnoho mylných představ. To asi nepřekvapí: svět whisky byl vždy spíše exkluzivní; svět zasvěcených znalostí, rituálů a pravidel, které by běžného návštěvníka mohly vyděsit. Proto společnost Johnnie Walker v roce 2021 otevřela v centru Edinburghu nové velkolepé návštěvnické centrum, které je speciálně navrženo tak, aby lidem přiblížilo složitost whisky - a my jsme měli možnost se do něj podívat na vlastní oči.

Návštěvnické centrum se jmenuje Johnnie Walker Princes Street (podle hlavní nákupní ulice skotského hlavního města) a sídlí ve starém obchodním domě House of Fraser. Projekt představuje největší jednorázovou investici do cestovního ruchu v oblasti skotské whisky. Je to osmipatrová budova, která dominuje Princes Street a je naprosto dokonalá.

V přízemí vás nasměrují, abyste vyplnili dotazník, který má zjistit, jakou whisky máte rádi, co si myslíte o jablečném koláči, zda máte rádi citrusy a podobně. Poté vám na ruku dají barevný náramek, který odráží jednu ze šesti hlavních chuťových charakteristik, podle kterých Johnnie Walker a mateřská společnost Diageo kategorizují své whisky.

„Malt Disney“ otevírá své brány  

Nyní vaše cesta začíná. Zhruba 90minutová prohlídka je rychlokurzem whisky, který vás seznámí s celým procesem výroby whisky i s historií značky Johnnie Walker. Australská barmanská legenda a globální ambasador whisky Johnnie Walker Tim Philips-Johansson mi řekl, že místní nazývají prohlídku "Malt Disney", a to je docela výstižný popis tohoto zážitku. Na začátku prohlídky vás čeká multimediální představení, které vysvětluje historii značky Johnnie Walker. Je ve velmi disneyovském stylu, doplněné o dynamickou scénickou výpravu, dopravníkové pásy a hudební spektákl. Je to trochu táborové, ale také velká sranda.

Poté projdete řadou místností, které podrobně popisují proces výroby whisky a osvětlují, jak Johnnie Walker míchá své slavné whisky. Budete seznámeni se čtyřmi "základními kameny" Johnnie Walkera: Cardhu, Caol Ila, Clynelish a Glenkinchie. Právě tyto čtyři palírny ze čtyř koutů Skotska dodávají whisky Johnnie Walker její jemnou a komplexní chuť. V polovině prohlídky se dostanete do koktejlové místnosti, kde vám speciální kohoutky nalévají jedinečné koktejly do barevně označených sklenic, které odpovídají vašemu náramku. Máte možnost experimentovat s přidáním dalších rostlinných látek do koktejlu, abyste zdůraznili různé chuťové profily. Vše je velmi praktické.

Cesta vás zavede do dalšího baru, kde máte šanci vyzkoušet několik dalších koktejlů, které odpovídají vašemu chuťovému profilu, ale pokud chcete, zkusíte něco jiného. Nebo si prostě dáte drink z rozsáhlé nabídky Johnnie Walker (Blue Label ovšem v nabídce chybí – pochopitelně).

Výlet zakončíte v nejvyšším patře budovy, kde se nacházejí další dva bary: 1820 Rooftop Bar, který je možná nejpohodovějším místem na pití a jídlo v Edinburghu, a Explorer's Bothy bar pro zkušené milovníky whisky, kde se podávají nejvyhledávanější whisky z celého Skotska s více než 150 speciálními lahvemi a jedinečnými sudovými edicemi pro nadšence.

Škola hrou

Na této prohlídce mě zaujalo, stejně jako na Johnnie Walker Princes Street obecně, jak moc oslavuje Skotsko. Jak už bylo řečeno, poznávání historie značky Johnnie Walker znamená ocenit mnohé z toho, čím je Skotsko tak výjimečné: drsnou, čistou přírodou, podnikavostí, šikovností a pohostinností jeho obyvatel a také kouzlem, kterým je skotská whisky.

Společnost Diageo na návštěvnickém centru rozhodně nešetřila - své poslání přimět více lidí pít whisky myslí vážně. Dokonce i dřevěná prkna na podlaze jsou nařezána pod úhlem 20°, aby napodobovala ikonickou šikmou etiketu Johnnie Walker. Vymyšlené do posledního detailu. Ostatně Princes Street se ani jako charita netváří. Pečlivě ji celou vystavěli tak, abyste byli zcela indoktrinováni k nákupu Johnnie Walker a dalších whisky.

Připraví vám chutné koktejly, které si snadno připravíte a zopakujete doma; naučí vás jazyk, kterým můžete popsat, jakou whisky rádi pijete (nebo byste mohli pít), a dodají vám sebevědomí, abyste mohli mluvit o historii a procesu výroby whisky. Z nováčků udělá profesionály, nebo se alespoň budou jako profesionálové cítit.

Myslím, že tento aspekt - sebedůvěra - je docela zásadní a je vlastně tezí tohoto zážitku. Whisky byla vždy vnímána jako exkluzivní, neproniknutelná. Něco jako "když víš, tak víš". Na jedné straně chce Johnnie Walker zbořit tyto mýty, pravidla a rituály, aby skotskou whisky pilo více lidí, ale zároveň mají diletanti nebo skeptici, kteří se na prohlídku vydají, pocit, že byli zasvěceni do exkluzivního světa milovníků whisky. Je to velmi chytré.

Za ty prachy to stojí

Standardní prohlídka stojí pouhých 750 Kč, což je opravdu velmi rozumné. Během prohlídky vám naservírují minimálně tři drinky, takže se vám peníze vrátí jen na nápojích, ale navíc získáte mimořádně zábavný způsob, jak strávit hodinu nebo dvě. Také se dozvíte spoustu informací o skotské whisky a navíc, každý, kdo se zúčastní prohlídky, má 10% slevu v obchodě se suvenýry v přízemí. Vzhledem k tomu, že tam dole jsou na prodej vážně drahé a vzácné skotské whisky z celé rodiny Diageo, které nikde jinde neseženete, je to velmi užitečné.

Celkově je Johnnie Walker Princes Street epikurejským mistrovským dílem. Jsem opravdový milovník whisky, a tak jsem si tu opravdu pochutnal, ale za návštěvu stojí i v případě, že whisky nemáte rádi nebo jste v životě neochutnali ani kapku. Na konci se obrátíte na víru - a možná se i něco přiučíte. Pokud budete někdy v Edinburghu, je to rozhodně povinná návštěva.

Zdroj: dmarge.com

Překročil svůj stín a stal se nadčasovým ikonickým prvkem. Drink Negroni totiž zdaleka není pouze klasickým italským koktejlem, je to životní styl i kulturní element, který za poslední století...
Pět barmanů z Česka a pět z Polska se příští týden postaví za soutěžní barový pult nového pražského podniku Forbína, aby se utkali v jedné z nejuznávanějších barmanských soutěží světa. Nikka Perfect...
S přicházejícím podzimem už možná nebudeme potřebovat tak svěží růžová vína, ovšem pro ty, kteří je nehodlají opustit, můžeme doporučit „růžovky“ sofistikovanější, komplexnější a v chuti i vůni...
Ať už jste milovníci whisky nebo úplní nováčci, extravagantní zážitek od Johnnieho Walkera na Princes Street ve skotském Edinburghu musí být na prvním místě vašeho seznamu.
Pro barcelonskou restauraci Disfrutar, která byla na slavnostním ceremoniálu v Las Vegas nedávno vyhlášena za nejlepší restauraci světa pro rok 2024, to mohlo být všechno jinak.
Originální vršovický bar s extrémně příjemnou atmosférou, díky které se sem také hosté rádi vrací. Především ti místní. Cítí se tu totiž jako doma. A barmani šli ještě dál, vytvořili společně...
Čekání je u konce, právě dnes oficiálně otvírá nový pražský bar Forbina. Má jeden z nejlepších barmanských týmů v republice a menu, které souzní s Národním divadlem.
Kromě akrobatických vystoupení se může Letní Letná pochlubit i slušnou přehlídkou chutí. Kam zajít na výborný koktejl?
Dobré maso, pepř a sůl, omáčka, plátek kyselé okurky, cibule a opečená bulka - taková je receptura smash burgeru, kterou v rozhovoru doporučuje ambassador makro akademie a vítěz českého národního...