Nejoblíbenější koktejl na světě? Jednoznačně Negroni

Nejoblíbenější koktejl na světě? Jednoznačně Negroni

Redakce Redakce foto: se svolením Campari

Překročil svůj stín a stal se nadčasovým ikonickým prvkem. Drink Negroni totiž zdaleka není pouze klasickým italským koktejlem, je to životní styl i kulturní element, který za poslední století okouzlil nejednu osobnost. Po celém světě se slaví jeho svátek – Negroni Week, a ten letos začíná v pondělí 16. září.

Už dvanáctý rok v řadě se můžete také připojit k Negroni Weeku, k celosvětovým oslavám jednoho z nejznámějších koktejlů na světě. Jeho hořko-sladkou chuť milují nejenom návštěvníci barů, ale i samotní barmani!

Zrození Negroni

Podle více než dvacetiletého výzkumu předního odborníka na Negroni, kterým je barman Luca Picchi, sahá historie tohoto klasického koktejlu do italské Florencie. Tím, kdo za jeho vznikem stojí, však není barman, nýbrž proslulý aristokrat s pohnutým životem jménem Camillo Negroni.

Z účtů nalezených v Caffé Casoni je prý zcela očividné, že se Negroni zrodilo v této florentské kavárně již v roce 1919. Stalo se to, když mladý barman Fosco Scarselli vyřizoval netradiční objednávku hraběte Negroni. Ten ho žádal, aby v jeho koktejlu Americano, který byl v té době velice populární, zaměnil sodu za gin, aby tím nápoj získal na síle. Samozřejmě se můžeme dohadovat, zda jej k danému rozhodnutí vedl anglický původ jeho matky či bohaté zkušenosti z newyorských barů, ve kterých si zřejmě zvykl na vyšší míru alkoholu. Ať to bylo jakkoliv, netrvalo to ani dva roky a koktejl se rozšířil jak po celé Itálii, tak za jejími hranicemi.

Tento koktejl zvládnete

Z hlediska přirozeného vývoje, který vedl ke vzniku Negroni se dostaneme k míchanému drinku Milano-Torino, u něj figuruje sladký červený vermut, Campari i pomerančový twist. Odtud je pak poměrně snadný krok ke koktejlu Americano s typicky americkým zvykem v podobě přidání sody, kterou měl hrabě Negroni s lehkostí sobě vlastní vyměnit za gin. Vznikl tak unikátní drink, který je díky svému dokonale vyváženému poměru označován za jeden z nejdemokratičtějších koktejlů na světě. V originální receptuře jsou tedy gin, Campari i červený vermut zastoupeny rovným dílem. A to klidně i při nižší míře šikovnosti zvládne doma každý.

Negroni Week začíná

V týdnu od 16. září budou bary a restaurace po celém světě míchat populární drink Negroni a jeho variace. Tento vyhlášený hořkosladký drink můžete v rámci 12. ročníku Negroni Week ochutnat v mnoha barech a restauracích po celé republice.

S jedinečných podnětem k oslavám přišel v roce 2013 časopis Imbibe, který inicioval nejen oslavu jednoho z nejlepších koktejlů na světě, ale také naplnění myšlenky touto akcí získat prostředky na charitativní účely po celém světě.

Letošním charitativním partnerem je celosvětové hnutí Slow Food, jehož filozofie koresponduje s mnoha oblastmi, které zúčastněné podniky Negroni Weeku v uplynulých letech nejvíce podporovaly. Patří mezi ně udržitelnost, vzdělávání, rovnost a rozmanitost, přičemž pohostinnost, jídlo a pití se prolínají celým programem. Slow Food má také globální působnost, pobočky a iniciativy po celém světě. A co je nejpříhodnější, je to organizace s kořeny v Itálii, rodišti Negroni. Slow Food reprezentuje étos Týdne Negroni, jehož cílem je kultivovat komunitu, podporovat rovnost a spravedlnost a usilovat o lepší svět pro všechny prostřednictvím jídla a nápojů. Není tedy překvapením, že se letos Negroni Week soustředí mimo jiné právě na oslavu onoho nadčasového pouta mezi barmany a značkou Campari, která je nedílnou součástí koktejlu Negroni.

Zdroj: Warehouse #1

Překročil svůj stín a stal se nadčasovým ikonickým prvkem. Drink Negroni totiž zdaleka není pouze klasickým italským koktejlem, je to životní styl i kulturní element, který za poslední století...
Pět barmanů z Česka a pět z Polska se příští týden postaví za soutěžní barový pult nového pražského podniku Forbína, aby se utkali v jedné z nejuznávanějších barmanských soutěží světa. Nikka Perfect...
S přicházejícím podzimem už možná nebudeme potřebovat tak svěží růžová vína, ovšem pro ty, kteří je nehodlají opustit, můžeme doporučit „růžovky“ sofistikovanější, komplexnější a v chuti i vůni...
Ať už jste milovníci whisky nebo úplní nováčci, extravagantní zážitek od Johnnieho Walkera na Princes Street ve skotském Edinburghu musí být na prvním místě vašeho seznamu.
Pro barcelonskou restauraci Disfrutar, která byla na slavnostním ceremoniálu v Las Vegas nedávno vyhlášena za nejlepší restauraci světa pro rok 2024, to mohlo být všechno jinak.
Originální vršovický bar s extrémně příjemnou atmosférou, díky které se sem také hosté rádi vrací. Především ti místní. Cítí se tu totiž jako doma. A barmani šli ještě dál, vytvořili společně...
Čekání je u konce, právě dnes oficiálně otvírá nový pražský bar Forbina. Má jeden z nejlepších barmanských týmů v republice a menu, které souzní s Národním divadlem.
Kromě akrobatických vystoupení se může Letní Letná pochlubit i slušnou přehlídkou chutí. Kam zajít na výborný koktejl?
Dobré maso, pepř a sůl, omáčka, plátek kyselé okurky, cibule a opečená bulka - taková je receptura smash burgeru, kterou v rozhovoru doporučuje ambassador makro akademie a vítěz českého národního...