Přední čeští sommeliéři doporučují pít růžová vína také po létě

Přední čeští sommeliéři doporučují pít růžová vína také po létě

Redakce Redakce foto: se svolením vinařství a dovozců vín

S přicházejícím podzimem už možná nebudeme potřebovat tak svěží růžová vína, ovšem pro ty, kteří je nehodlají opustit, můžeme doporučit „růžovky“ sofistikovanější, komplexnější a v chuti i vůni zajímavější. Ptáme se známých českých sommelierů, jak víno vybrat a jaký pokrm k němu doporučují.

Michaela Kapičková, dipWSET

Sales & Wines Ambassador, Moët Hennessy

Růžová vína má většina lidí neodmyslitelně spjata s letní dovolenou jako osvěžující záležitost, do které si v parných dnech případně přidáte i kostku ledu. Růžová vína však nelze zařadit do jedné kategorie, existuje v nich velká škála stylů a různých chutí. Růžová vína vyrábí většina vinařských regionů světa, nicméně málokterý se na růžová vína vyloženě specializuje. Mezi tyto výjimky patří třeba italské Cerasuolo d’Abruzzo, francouzský Tavel a samozřejmě také růžová vína z Provence, která jsou světové proslulá svojí typickou světle růžovou barvou.

rock angel rose 2018 2048x.png webp obrazek 2048 2048 bodu meritko 34

Jaké růžové víno doporučíte a proč vás baví?

Na víně mám obecně ráda to, jak se prolíná s historií a místní kulturou. V Provence se růžové víno vyrábělo již od roku 100 n.l. Je to tedy region, který má bohatou historii a zároveň se v poslední době velmi dynamicky rozvíjí. Jedním z konkrétních případů je vinařství Chateau d’Esclans, které jako první v regionu investovalo do stroje na optické třídění hroznů a dubových sudů, kde každý sud má svoje vlastní oddělené chlazení. Vlajkovou lodí vinařství je víno Whispering Angel, nicméně na podzimní popíjení doporučuji vyzkoušet Rock Angel, který zraje z 70 procent v nerezových tancích a z 30 procent ve zmíněných 600 litrových dubových sudech. Rock Angel je víno, které klame svou světle růžovou barvou, pod kterou se skrývá komplexní víno s rebelským duchem.

Jaké pokrmy máme zvolit k vámi doporučeným růžovým vínům?

Klasickou výbornou kombinací, která za mne nikdy nezklame, je sushi, losos, grilované krevety a lehké těstoviny na rajčatové bázi. Nicméně pokud bychom se chtěli zaměřit na nějaká stylově více podzimní jídla, tak doporučuji vyzkoušet párování s dýňovou polévkou, kachními prsíčky, či svíčkovou z jelena připravenou medium-rare s jednoduchou přílohou, protože kvalitní suroviny je vždy dobré nechat vyniknout.

aammiraglia alie rose igt 2022.jpg jpeg obrazek 800 800 bodu meritko 87

Tomáš Brůha

Head Sommelier, Premier Wines & Spirits

Jednoznačně souhlasím s tím, že růžová vína nejsou jen na léto. Vždyť je tolik druhů a stylů, ze kterých je možné vybírat.

Jaké růžové víno doporučíte a proč vás baví?

Pro nadcházející období mám minimálně dva tipy. Prvním z nich je intenzivní a aromatické Ammiraglia Alie Rosé z italského Toskánska. Je postavené na odrůdě Syrah, která dává červená vína s intenzivní barvou, bohatou aromatickou a kořenitostí. Část této charakteristiky se přenáší i do tohoto růžového vína. A rozhodně to není jen tak nějaké letní osvěžení, má jistou plnost a strukturovanost chuti. Jako druhý tip bych doporučil, přestože to může znít tak trochu jako klišé, Champagne Deutz Rosé brut. Delikátní, opulentní a elegantní víno postavené na odrůdě Pinot noir, která přidává na těle, struktuře a aromatice.

Obě vína mě baví, každé je jiné a nabízí se pro jiné příležitosti. A jsem si jist, že obě ocení každý milovník kvalitního vína. Věřím, že tyto tipy dokáží přesvědčit každého, že růžové víno nemusí být jen osvěžující ovocná záležitost pro horké letní dny…

champagne brut rose.jpg jpeg obrazek 800 800 bodu meritko 87

Jaké pokrmy máme zvolit k vámi doporučeným růžovým vínům?

Alii bych doporučil nejen ke grilovaným rybám, mořským plodům nebo třeba krevetám, ale může svým charakterem skvěle doprovodit kachní prsíčka nebo jehněčí hřbet.

Deutz rosé bude vynikajícím partnerem například pro grilovaného lososa nebo mořské plody, ale může posloužit také jako partner k pečenému kuřeti s bylinkami nebo k vysoké zvěřině, jako jsou například jelení medailonky či hřbet.

Jakub Přibyl

Sommelier a obchodní ředitel, Advivum

Na úvod by mělo zaznít, že já jsem fanoušek i těch lehkých, letních, nekomplikovaných a frivolních růžovek. Aby to nevypadalo, že jako sommelier takovým vinným popíkem pohrdám. Také je třeba říct, že přestože by podzim a zima mohly svádět k plnějším a hřejivějším vínům, tak dle konzumace stále více lidí i v tomto období setrvává na letních lehčích vínech. Pokud bych ale chtěl ukázat, že růžovka může být „seriózní“ víno, o čemž se občas neprávem pochybuje, tak pár es v rukávu mám. Vynechám Champagne a Bandol, což jsou oblasti, které napíše i člověk, který přečetl jednu knihu o víně a k tomu ochutnal dvě vína. 😊

screenshot 2024 09 08 at 10 18 54 5 tr petale png.png png obrazek 1691 2500 bodu meritko 28


Jaké růžové víno doporučíte a proč vás baví?

Musím říct, že čím dál zajímavější je pro mě oblast Côtes de Provence, která umí nabídnout jak lehké záležitosti, tak právě i mohutnější, a hlavně strukturovanější vína. Neskutečně mě baví vína od Régine Sumeire, která vymyslela provensálské rosé, jak jej dnes známe. Do 80. let minulého století to byla skoro až červená vína, která změnila její snaha dělat věci jinak. Svůj styl tehdy pojmenovala Pétal de Rose, tedy něco jako květ růže, díky světlé barvě a zrovna tento někdejší pokus z jejího vinařství Château Tour de l´Éveque je pro mě růžovým vínem, které skvěle zraje i několik let a hodí se i do chladnějšího podzimního a zimního období.

Jaké pokrmy máme zvolit k vámi doporučeným růžovým vínům?

Jako ideální kombinaci bych viděl hovězí roastbeef s vlastní šťávou nebo třeba pečené telecí maso s provensálskými bylinkami.

Překročil svůj stín a stal se nadčasovým ikonickým prvkem. Drink Negroni totiž zdaleka není pouze klasickým italským koktejlem, je to životní styl i kulturní element, který za poslední století...
Pět barmanů z Česka a pět z Polska se příští týden postaví za soutěžní barový pult nového pražského podniku Forbína, aby se utkali v jedné z nejuznávanějších barmanských soutěží světa. Nikka Perfect...
S přicházejícím podzimem už možná nebudeme potřebovat tak svěží růžová vína, ovšem pro ty, kteří je nehodlají opustit, můžeme doporučit „růžovky“ sofistikovanější, komplexnější a v chuti i vůni...
Ať už jste milovníci whisky nebo úplní nováčci, extravagantní zážitek od Johnnieho Walkera na Princes Street ve skotském Edinburghu musí být na prvním místě vašeho seznamu.
Pro barcelonskou restauraci Disfrutar, která byla na slavnostním ceremoniálu v Las Vegas nedávno vyhlášena za nejlepší restauraci světa pro rok 2024, to mohlo být všechno jinak.
Originální vršovický bar s extrémně příjemnou atmosférou, díky které se sem také hosté rádi vrací. Především ti místní. Cítí se tu totiž jako doma. A barmani šli ještě dál, vytvořili společně...
Čekání je u konce, právě dnes oficiálně otvírá nový pražský bar Forbina. Má jeden z nejlepších barmanských týmů v republice a menu, které souzní s Národním divadlem.
Kromě akrobatických vystoupení se může Letní Letná pochlubit i slušnou přehlídkou chutí. Kam zajít na výborný koktejl?
Dobré maso, pepř a sůl, omáčka, plátek kyselé okurky, cibule a opečená bulka - taková je receptura smash burgeru, kterou v rozhovoru doporučuje ambassador makro akademie a vítěz českého národního...