Prestižní barmanská soutěž Nikka Perfect Serve se vrací do Česka. Vítěz poletí na světové finále do Paříže

Prestižní barmanská soutěž Nikka Perfect Serve se vrací do Česka. Vítěz poletí na světové finále do Paříže

Redakce Redakce foto: se svolením Warehouse a respondentů

Pět barmanů z Česka a pět z Polska se příští týden postaví za soutěžní barový pult nového pražského podniku Forbína, aby se utkali v jedné z nejuznávanějších barmanských soutěží světa. Nikka Perfect Serve zároveň platí i za nejvíce nevyzpytatelnou soutěž. 

Stan Vadrna, zakladatel a otec soutěže Nikka Perfect Serve, a jeho kolegové ze společnosti Nikka vybrali barmany, kteří se o svém postupu na české finále dozvěděli jen před pár hodinami. Selekce proběhla na základě zaslaných receptur pro soutěžní koktejly, tentokrát na téma „Dual Harmony“. Organizátoři soutěže na stránkách píší, že letošní téma Dual Harmony „vzdává hold dualitě, která je srdcem Nikka Whisky, od jejích počátků, kdy budovala most mezi Skotskem a Japonskem, příběhu lásky mezi zakladatelem Masatakou a jeho ženou Ritou, dvěma sladovnami Yoichi a Miyagikyo, ale také v míchaných whisky Nikka, které spojují sladové a obilné whisky, vyráběné tradičními i inovativními způsoby.“

Novinkou je také „dualita“ propojení sousedících zemí, kdy právě se Česko dle instrukcí spojilo s Polskem, čímž vzniká unikátní situace a možná i nový náhled na barmanskou konkurenci.

Redakce magazínu VisitChef pár dní před českým finále v anketě vyzpovídala pět barmanů, kteří tedy budou už na česko-polském finále reprezentovat nejen sebe a svůj bar, ale vlastně i českou barovou scénu.

Anketa VisitChef mezi deseti finalisty letošního finále Nikka Perfect Serve

Anketní otázky:

1. Jak ti Nikka změnila osobní pohled na whisky kategorii? 

2. Jaký vnímáš benefit japonských whisky ve srovnání s nabídkou skotských či irských whisky?

3. Jak se značkou Nikka pracujete u vás v podniku a na jaký drink bys k vám pozval hosty, aby ji v tomto počasí ochutnali?

nikka serv anketa 09 24 5

Jakub Baštinec, EscoBar, Brno

1. První myšlenka byla, že „možné je všechno”. Tou dobou, kdy jsem tehdy objevil japonskou whisky, jsem měl plnou hlavu Skotské a propíjel se jí, pomalu, ale jistě, a netušil, že v Japonsku je takhle kvalitní skupina whisky. A ještě víc mě dostalo zjištění, že se v Japonsku i vážně hodně pije. Obecně mám navíc rád minimalismus, tudíž se mi jejich lahve často extrémně líbí. 

2. Nejvíce se mi líbí to, že je to zase něco nového. Japonské klima, voda a preciznost vytvořily úplně novou skupinu produktů, po kterých lze v určitých situacích sáhnout. Nehledě na to, že je na tom mnoho lidí stejně jako já u bodu číslo 1, japonskou whisky neznají a rádi zkusí něco nového, jiného. Mám pak další tahy na branku. 

3. Se značkou Nikka pracujeme jako s prémiovým produktem, u nás v baru nemáme až tolik lahví whisky/whiskey, proto máme jen Nikka from the Barrel a používám ji, pokud host chce silný a kvalitní spirit. Určitě bych zákazníkovi nalil čistou na zahřátí, popřípadě mu umíchal Penicilin, jelikož v tomhle počasí nepiju nic častěji. A čím lepší whisky, tím lepší Penicilin.

nikka serv anketa 09 24 4

Carola Urru, Savage Bar, Praha

1. Vycházejme z kontextu, že obecně nejsem moc velkým příznivcem whisky, zvláště pak té kouřové. Nicméně vždycky je tu nějaké ale... Ale změnila jsem názor, když jsem před lety ochutnala svou první japonskou whisky, tak komplexní a zároveň tak hladkou.

2. Japonské whisky jsou rozhodně univerzálnější, tedy využitelnější než jiné, a to se mi líbí nejvíc.

3. Bar Savage je otevřený teprve sedm měsíců, takže pracovat s touto precizní značkou je těžké, na druhou stranu podzimní období je ideální pro twist na Manhattan s Nikka Coffey Malt nebo krásný twist Paloma s Nikka Coffey Gin. Nebo ještě lépe, pokud se cítíte na silnější chutě, tak jděte do Nikka from the Barrel Old Fashioned.

nikka serv anketa 09 24 3

František Říha, Sky bar, Hotel Horizont, Pec pod Sněžkou

1. Nikka mi pomohla ještě více nakouknout do světa whisky jako takové. Má zajímavou historii i to, jak s whisky již dlouhodobě pracují. Poprvé jsem s ní pracoval před devíti lety při svém prvním barovém angažmá a od té doby mi svoji elegancí a vyspělostí utkvěla v paměti. Poté, když člověk viděl rozmanitou kolekci, tak i to u mě zanechalo skvělý dojem.

2. I přes velkou oblibu a daleko širší povědomí stále potkáváme na baru spoustu lidí různých národností, kteří neznají japonskou whisky a proto je pro ně zajímavým adeptem na vyzkoušení. Navíc i spektrum whisky, které Nikka nabízí, je schopno vyhovět chuťovým požadavkům velké skupiny zákazníků a například i lidem, kteří chtějí teprve začít objevovat svět whisky. Takže i přes velkou konkurenci dokázali najít svoje místo na barech po celém světě.

3. Dlouhodobě máme na baru Nikka from the Barrel a Nikka Coffey Gin. A kratší dobu jsme zkoušeli Nikka Taketsuru Pure Malt 2020, kterou nyní přidáme i do našeho stálého portfolia. A v tomto období bych si klidně vychutnal klasický Old Fashioned. Pro toho, kdo by chtěl zkusit něco odvážnějšího, bych se nebál zkusit udělat twist na Blue Blazer a nechat se krásně prohřát, což díky aktuálnímu počasí není vůbec na škodu.

nikka serv anketa 09 24 2

Dominika Rennerová, Bonvivant´s CTC bar, Praha

1. Nikka má dlouhou historii a moc mě těší, že se japonská whisky dostává v posledních letech do popředí a do povědomí veřejnosti. Japonská whisky je velmi specifická, ať už se jedná o chuť, či samotnou výrobu, která je nesrovnatelná s ostatními. 

2. Líbí se mi, jak japonská whisky přistupuje k výrobě – jedná se skoro o vědecký proces. Dále musím zmínit neskutečnou pečlivost a důraz na kvalitu vstupní suroviny i celý výrobní postup.

3. Nikka má u nás v baru čestné místo - spolupracujeme s ní po dobu celé existence Bonvivant’s. Dále bych chtěla zmínit našeho kolegu Michaela Hanáka, který se probojoval v rámci Nikka Perfect Serve v roce 2019 až do celosvětového finále v Melbourne, což je mi také velkou inspirací. Sama jsem milovnice Old Fashioned, což si i myslím, že je skvělý způsob, jak si Nikka whisky vychutnat - tento koktejl dokáže skvěle zvýraznit chutě whisky. Jako další možnost bych zvolila Mizuwari - tradiční japonský způsob vychutnávání whisky, kterou host ocení, a která mu ukáže to, co je pro Nikka whisky klíčové – kvalitu, chuť a tradice.

nikka serv anketa 09 24 1

Matúš Brath, Forbína Bar, Praha

1. Elegance, krása, preciznost, tradice, tvrdá práce, to vše dělá japonskou whisky jedinečnou.

2. Benefitů je hned několik. Lidé si uvědomují kvalitu a jsou ochotni si připlatit za skvělé věci z Japonska. Upselling (technika prodeje a marketingu, při které prodejce pobízí zákazníky ke koupi dražší verze zboží nebo služby, pozn. red.) v mnoha případech stačí minimálně a lahev Yotchi nebo Nikka from The Barrel je pryč.

3. Se značkou se mi pracuje skvěle, je nutno podotknout, že lidé si ji vychutnávají jak čistou, tak i v podobě Manhattnu, Old Fashioned, Sazeraku nebo jiných historických a ikonických koktejlů. Počasí pomalu přechází do podzimu, takže těžší tóny v podobě kořenitého Manhattanu, ale i zázvorového Penicilinu jsou super volbou.

Překročil svůj stín a stal se nadčasovým ikonickým prvkem. Drink Negroni totiž zdaleka není pouze klasickým italským koktejlem, je to životní styl i kulturní element, který za poslední století...
Pět barmanů z Česka a pět z Polska se příští týden postaví za soutěžní barový pult nového pražského podniku Forbína, aby se utkali v jedné z nejuznávanějších barmanských soutěží světa. Nikka Perfect...
S přicházejícím podzimem už možná nebudeme potřebovat tak svěží růžová vína, ovšem pro ty, kteří je nehodlají opustit, můžeme doporučit „růžovky“ sofistikovanější, komplexnější a v chuti i vůni...
Ať už jste milovníci whisky nebo úplní nováčci, extravagantní zážitek od Johnnieho Walkera na Princes Street ve skotském Edinburghu musí být na prvním místě vašeho seznamu.
Pro barcelonskou restauraci Disfrutar, která byla na slavnostním ceremoniálu v Las Vegas nedávno vyhlášena za nejlepší restauraci světa pro rok 2024, to mohlo být všechno jinak.
Originální vršovický bar s extrémně příjemnou atmosférou, díky které se sem také hosté rádi vrací. Především ti místní. Cítí se tu totiž jako doma. A barmani šli ještě dál, vytvořili společně...
Čekání je u konce, právě dnes oficiálně otvírá nový pražský bar Forbina. Má jeden z nejlepších barmanských týmů v republice a menu, které souzní s Národním divadlem.
Kromě akrobatických vystoupení se může Letní Letná pochlubit i slušnou přehlídkou chutí. Kam zajít na výborný koktejl?
Dobré maso, pepř a sůl, omáčka, plátek kyselé okurky, cibule a opečená bulka - taková je receptura smash burgeru, kterou v rozhovoru doporučuje ambassador makro akademie a vítěz českého národního...