Michelin Guide letos nebude. Ministerstvo pro místní rozvoj vyslalo jasný signál

Michelin Guide letos nebude. Ministerstvo pro místní rozvoj vyslalo jasný signál

Ján Chovanec Ján Chovanec foto: VisitChef.com
1x
0,75x
1x
1,25x
1,5x
1,75x
2x

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět.

Česká gastronomie je na vzestupu a připravená obstát v mezinárodní konkurenci. To vyplývá z výsledků analýzy ministerstva. Hlavními pilíři mají být do budoucna autentické sezónní suroviny a regionální ingredience, právě ty mohou v příštích letech posunout Česko mezi přední kulinářské destinace. Ministerstvo také zveřejnilo částku, za kterou byla Analýza stavu gastronomie v ČR pořízena.

Česká gastronomie má kam růst

Jedním z klíčových závěrů analýzy je, že kvalita restaurací v Česku není zatím zcela rovnoměrně rozprostřená mezi regiony. Některé oblasti, zejména Jihomoravský, Jihočeský nebo Karlovarský kraj, vykazují značný potenciál, ale stále je zde prostor pro zlepšení. „Cestování za autentickými kulinářskými zážitky či vínem je celosvětový trend a představuje tak pro Česko velký potenciál, který zatím není zdaleka využit. Kromě toho podle mnoha průzkumů turisté, kteří cestují za gastronomií, více utrácí a zůstávají v destinaci déle, tudíž mají větší ekonomický přínos. Také pro cestovatele, kteří za jídlem vyloženě necestují, ale vyhledávají například kulturu či aktivní dovolenou, je dobrá kuchyně klíčovým faktorem při rozhodování o výběru regionu i při hodnocení celkového dojmu z dovolené. Je tedy zásadní pro vnímání celkové atraktivity destinace a nedílnou součástí budování její image,” řekla ředitelka Odboru cestovního ruchu Ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Silvia Doušová na setkání ministerstva, agentury CzechTourism a zástupců české gastro scény.

„I když aktuálně nemáme v Česku takový počet restaurací, které by okamžitě mohly konkurovat nejlepším mezinárodním destinacím, máme k tomu dobře našlápnuto. Pokud se na tuto oblast zaměříme a zainvestujeme nejen do infrastruktury, ale také do kvalitních lidí a využijeme potenciál místních talentů a regionálních produktů, má česká gastronomie výraznou šanci na dlouhodobý úspěch v rámci mezinárodní gastronomické mapy,“ uvedl ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism František Reismüller a dodal: „Atraktivní image gastronomie hraje významnou roli v konkurenčním prostředí. A Česko má v tomto ohledu co nabídnout. Už nyní například v rámci projektu Czech Specials propagujeme restaurace a cukrárny a další gastronomická zařízení, která nabízejí poctivou českou kuchyni a tradiční české zákusky v odpovídající kvalitě. Pochlubit se můžeme také úspěchy českého Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR, který se pravidelně umisťuje na předních příčkách v rámci soutěží Culinary World Cup, Culinary Olympics nebo Global Chefs Challenge. Světoznámý věhlas má i naše pivo. Ostatně v Plzni máme nejlepší pivovarskou návštěvnickou trasu v Evropě a Plzeňský Prazdroj letos v březnu získal prestižní ocenění WorldTravel Awards 2024. V neposlední řadě slaví mezinárodní úspěchy i česká a moravská vína a turisté si je mohou vychutnat jak v tradičních vinných sklípcích, tak v moderních designových vinařstvích.“

Inspektoři Michelin Guide už restaurace navštívili a opět přijdou

Dle interních informací, které redakce VisitChef získala, v posledních měsících navštívili inspektoři Michelin Guide v Česku přes 130, především mimopražských restaurací a podle hodnocení má přes 30 z nich potenciál zařazení do průvodce.

Prestižní průvodce Michelin Guide, přesněji Michelin Selection Guide, ovšem letos rozhodně nevyjde. Analýzu, která proběhla, objednávalo a smluvně podepisovalo Ministerstvo pro místní rozvoj, kontrakt se zástupci Michelin Guide už ale bude podepisovat přímo vedení agentury CzechTourism, která pod MMR spadá. Stane se tak v nejbližších týdnech a smlouva bude nastavená na méně než pět let, jak se původně uvažovalo.

V návaznosti na podepsanou smlouvu začnou inspektoři Michelin Guide opět navštěvovat plošně české restaurace a vznikne selekce. Vydání prvního samostatného průvodce Michelin Selection Guide pro Českou republiku je naplánované na první polovinu roku 2025, inspektoři přitom budou svoji práci dělat v maximálním utajení a hodlají ve výběru podniků zůstat nezávislí i vůči ministerstvu, respektive agentuře CzechTourism.

Investice do české gastronomie

Zástupci MMR na setkání potvrdili, že propagace kulinářské kultury Česka a jeho pozice jako atraktivní turistické destinace patří mezi strategické priority státu. V obecné rovině se ukazuje, že česká gastronomie je na velmi vysoké úrovni a rozhodně má potenciál obstát v mezinárodní konkurenci. O tom, jak podpořit image Česka jako destinace s kvalitní gastronomií ve spojení s Michelin, se začalo uvažovat už v roce 2021, cílem je zviditelnění tuzemských gastropodniků a jejich kuchyně.

Analýza stavu gastronomie v ČR vyšla v přepočtu na 175 000 eur. Marketingová kampaň spojená s vydáním průvodce Michelin Selection Guide, stejně jako její cena nebo přesný harmonogram, jsou nyní stále součástí vyjednávání mezi společností Michelin a agenturou CzechTourism. Na jejím financování se budou moci podílet také kraje, a to prostřednictvím dílčích marketingových aktivit, které budou specificky zaměřené na daný region. Tyto prostředky představují investici do dlouhodobého rozvoje českého gastroturismu a zvýšení atraktivity Česka jako turistické destinace.

Mezinárodní příklady dokazují, že kvalitní gastronomie může hrát klíčovou roli při budování turistické destinace. Například neapolské umění Pizzaiuolo je součástí světového dědictví UNESCO, středomořská strava má významnou roli v mnoha zemích, jako jsou Španělsko, Itálie nebo Řecko. Česko má podobný potenciál, pokud propojí svou bohatou kulinářskou tradici s moderními trendy.

Česká gastronomie je připravena na dlouhodobý růst a má potenciál zaujmout místo mezi předními kulinářskými destinacemi světa. Spolupráce s mezinárodními značkami, investice do regionů a propagace lokálních produktů zajistí, že české restaurace budou schopny konkurovat mezinárodním elitám a přitáhnout bonitní klientelu z celého světa.

Kdy přesně první česká verze Michelin Selection Guide vyjde a jak bude vypadat, zůstane zahaleno tajemstvím do poslední chvíle. Michelin Guide si zakládá na své exkluzivitě a věrohodnosti, proto dopředu nic nezveřejňuje. Jedním z důležitých marketingových nástrojů Michelin Guide je právě moment překvapení.

Zdroj: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR

Česká gastronomie je na vzestupu a připravená obstát v mezinárodní konkurenci. To vyplývá z výsledků analýzy ministerstva. Hlavními pilíři mají být do budoucna autentické sezónní suroviny a...
Velký svátek milovníků a znalců rumů je za dveřmi. Alexandre Gabriel, rumový mág a celosvětově uznávaný výrobce rumů Planteray, začátkem října opět zavítá do Prahy. Destiláty s jeho podpisem se...
Ale kdy ji dostane? Bude se letos vyhlašovat první oficiální český průvodce Michelin Guide? Jan Knedla a jeho tým restaurace Papilio ve Vysokém Újezdě michelinské inspektory rozhodně nezklamou, jak...
Překročil svůj stín a stal se nadčasovým ikonickým prvkem. Drink Negroni totiž zdaleka není pouze klasickým italským koktejlem, je to životní styl i kulturní element, který za poslední století...
Pět barmanů z Česka a pět z Polska se příští týden postaví za soutěžní barový pult nového pražského podniku Forbína, aby se utkali v jedné z nejuznávanějších barmanských soutěží světa. Nikka Perfect...
S přicházejícím podzimem už možná nebudeme potřebovat tak svěží růžová vína, ovšem pro ty, kteří je nehodlají opustit, můžeme doporučit „růžovky“ sofistikovanější, komplexnější a v chuti i vůni...
Ať už jste milovníci whisky nebo úplní nováčci, extravagantní zážitek od Johnnieho Walkera na Princes Street ve skotském Edinburghu musí být na prvním místě vašeho seznamu.
Pro barcelonskou restauraci Disfrutar, která byla na slavnostním ceremoniálu v Las Vegas nedávno vyhlášena za nejlepší restauraci světa pro rok 2024, to mohlo být všechno jinak.
Originální vršovický bar s extrémně příjemnou atmosférou, díky které se sem také hosté rádi vrací. Především ti místní. Cítí se tu totiž jako doma. A barmani šli ještě dál, vytvořili společně...