Bratislavský Mirror Bar je nově 62. nejlepším barem světa

Bratislavský Mirror Bar je nově 62. nejlepším barem světa

Redakce Redakce foto: se svolením Mirror Cocktail Baru

O neuvěřitelných 28 příček poskočil aktuálně nejznámější slovenský bar Mirror, který vedou barmanské osobnosti Peter Marcina a Stanislav Harciník. Impozantní podnik se v rámci rozšířeného prestižního seznamu The World´s 50 Best Bars z loňského 90. místa vyšplhal na 62. nejlepší bar na světě.

V úterý 8. října 2024, tedy dva týdny před vyhlášením hlavního žebříčku The World's 50 Best Bars 2024, byl zveřejněný rozšířený seznam barů, které se v osmém ročníku nejvíce respektovaného barového seznamu umístily na 51.-100. místě. O zařazení barů do aktuálního hodnocení rozhoduje hlasovací komise složená z více než 700 nezávislých odborníků na nápoje, renomovaných barmanů a pedagogů spolu s oceňovanými autory a odborníky na koktejly.

Mirror Bar z Bratislavy neuvěřitelně poskočil

Evropa má v aktuálním seznamu 18 účastníků, včetně čtyř barů ve Spojeném království, z nichž tři jsou nováčky: na 52. místě Kwãnt Mayfair Erika Lorincze, barmanské legendy ze Slovenska, bar Amaro na 90. místě a podnik Viajante87 na 99. místě. V žebříčku se udržel Bar with Shapes For a Name, který je nově na 61. místě.

Následují Řecko a Itálie, každá se třemi bary. Athénský The Bar in Front of the Bar na 51. místě doplňují The Clumsies na 60. místě a Barro Negro na 68. místě. V Itálii je římský Freni e Frizioni na 53. místě, neapolský L'Antiquario na 78. místě a milánský Camparino in Galleria na 92. místě.

Zastoupení východní Evropy na seznamu 51-100 je i nadále silné: Mirror Bar v Bratislavě si polepšil o působivých 28 míst na 62. místo a připojil se k němu Nouvelle Vague v Tiraně na 95. místě.

Z Madridu se v seznamu na 65. místě objevil zcela nový podnik Angelita, kodaňský Bird se na seznam dostává také poprvé, a to na 77. místo. V rozšířeném seznamu 51-100 se objevují také Little Red Door, Paříž (č. 59), Svanen, Oslo (č. 72), Wax On, Berlín (č. 73) a Red Frog, Lisabon (č. 94).

Americké legendy si drží pozice

Ze 14 barů z Ameriky vedou žebříček 51-100 opět podniky z USA, kde je zařazeno celkem sedm barů. V New Yorku se nacházejí čtyři z těchto sedmi podniků, včetně legendárního baru Dante, který se dostal na 79. místo, Katana Kitten má 80. místo, Attaboy je na 84. místě a Employees Only na 97. místě. Losangeleský Thunderbolt má aktuálně 64. pozici, následovaný miamským Café La Trova na 66. místě. Na seznam 51-100 poprvé od roku 2020 vrací podnik v San Francisku, Pacific Cocktail Haven a to na 88. místo.

V těsném závěsu za USA následuje Mexiko s pěti bary v čele s Arcou v Tulumu na 55. místě. V Mexico City je Baltra Bar na 83. místě, Rayo na 87. místě a Hanky Panky na 93. místě, zatímco Zapote Bar v Playa del Carmen se vrací na 91. místo. V Kanadě se na seznamu objevil nový přírůstek, a to Bar Pompette z Toronta na 70. místě. V Jižní Americe je na 69. místě bar Carnaval v Limě.

V Asii stále vede Singapur

Singapur je v čele asijského žebříčku se třemi bary ze třinácti, včetně dvou novinek: Cat Bite Club je na 56. místě a Night Hawk, loňský vítěz ceny Bareksten Best Bar Design Award, na 74. místě. Singapurská stálice Native si polepšila o 16 míst na 67. příčku.

Za Singapurem následují bary v Hongkongu, Japonsku a Thajsku, kde se v žebříčku 51-100 umístily po dvou barech. Hongkongský Argo je na 58. místě spolu s novinkou The Savory Project na 82. místě. V Tokiu je The SG Club na 54. místě a The Bellwood na 89. místě, zatímco v Bangkoku je Mahaniyom Cocktail Bar na 57. místě a Vesper na 85. místě.

Poprvé v historii prestižního žebříčku se tu objevuje úplně nová asijská adresa, Smoke & Bitters (č. 86) v Hiriketiya na Srí Lance. V rozšířeném žebříčku figurují také Hope & Sesame v Kantonu (č. 63), Bar Cham v Soulu (č. 71) a Penrose v Kuala Lumpuru (č. 98).

Austrálie, Afrika a Blízký východ

Australské bary Cantina OK! v Sydney a Above Board v Melbourne se triumfálně vrátily na seznam na 96., resp. 100. místě, zatímco ve Spojených arabských emirátech se nově objevil bar LPM Dubai na 76. místě. Afriku zastupují Hero Bar v Nairobi (75. místo) a Sin + Tax v Johannesburgu, který se posunul o 13 míst na 81. místo.

Hlavní žebříček The World’s 50 Best Bars 2024 bude zveřejněn na slavnostním ceremoniálu 22. října 2024 v Madridu.

O neuvěřitelných 28 příček poskočil aktuálně nejznámější slovenský bar Mirror, který vedou barmanské osobnosti Peter Marcina a Stanislav Harciník. Impozantní podnik se v rámci rozšířeného prestižního seznamu The World´s 50 Best Bars z loňského 90. místa vyšplhal na 62. nejlepší bar na světě.
Field, jedna z nejlepších českých restaurací, ohlásil nové menu. Šéf podniku Radek Kašpárek v něm předvádí, že má invence stále na rozdávání. Pojďme se podívat, jak podzim v pražské michelinské...
Česká gastronomie je na vzestupu a připravená obstát v mezinárodní konkurenci. To vyplývá z výsledků analýzy ministerstva. Hlavními pilíři mají být do budoucna autentické sezónní suroviny a...
Velký svátek milovníků a znalců rumů je za dveřmi. Alexandre Gabriel, rumový mág a celosvětově uznávaný výrobce rumů Planteray, začátkem října opět zavítá do Prahy. Destiláty s jeho podpisem se...
Ale kdy ji dostane? Bude se letos vyhlašovat první oficiální český průvodce Michelin Guide? Jan Knedla a jeho tým restaurace Papilio ve Vysokém Újezdě michelinské inspektory rozhodně nezklamou, jak...
Překročil svůj stín a stal se nadčasovým ikonickým prvkem. Drink Negroni totiž zdaleka není pouze klasickým italským koktejlem, je to životní styl i kulturní element, který za poslední století...
Pět barmanů z Česka a pět z Polska se příští týden postaví za soutěžní barový pult nového pražského podniku Forbína, aby se utkali v jedné z nejuznávanějších barmanských soutěží světa. Nikka Perfect...
S přicházejícím podzimem už možná nebudeme potřebovat tak svěží růžová vína, ovšem pro ty, kteří je nehodlají opustit, můžeme doporučit „růžovky“ sofistikovanější, komplexnější a v chuti i vůni...
Ať už jste milovníci whisky nebo úplní nováčci, extravagantní zážitek od Johnnieho Walkera na Princes Street ve skotském Edinburghu musí být na prvním místě vašeho seznamu.
Pro barcelonskou restauraci Disfrutar, která byla na slavnostním ceremoniálu v Las Vegas nedávno vyhlášena za nejlepší restauraci světa pro rok 2024, to mohlo být všechno jinak.