Tajný bar, 1500 koktejlů i výjimečné lídry z gastronomie nabídlo Mirror Hospitality Expo

Tajný bar, 1500 koktejlů i výjimečné lídry z gastronomie nabídlo Mirror Hospitality Expo

Redakce Redakce foto: se svolením Mirror Hospitality Expo
1x
0,75x
1x
1,25x
1,5x
1,75x
2x

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět.

Komunitní, edukativní i společenský. Druhý ročník barové show Mirror Hospitality Expo potvrdil její význam ve všech směrech.

V Bratislavě se nedávno uskutečnil druhý ročník progresivní bar show, pod kterou se podepisují lidé ze známého a oceňovaného Mirror Baru, který sídlí v Radisson Blu Carlton Hotelu, přímo uprostřed slovenské metropole. Mirror Hospitality Expo (MHE), jak se akce jmenuje, přivezla do Bratislavy významná jména z globální barové scény. A magazín VisitChef byl už podruhé jeho mediálním partnerem.

Propojení profesí a barmanská esa

Organizátorům, které vedou zkušení barmanští lídři Stanislav Harciník a Peter Marcina z bratislavského Mirror Baru, se povedlo na jedno místo dostat taková jména jako Rodrigo Urraca z aktuálně třetího nejlepšího (podle The 50 Best Bars) baru světa, mexického Handshake Speakeasy. Rodrigo přitom není barmanem, jeho pětiletá praxe novináře ho dostala na pozici ambasadora baru, který se více stará o jeho tvář a také zábavu hostů. Na jeho případě lze ukázat, jak barová scéna dokáže propojit různé profese a také jak důležité je mít kvalitní reprezentaci i výjimečnou hospitality.

Stejně tak barová scéna umí nabídnout kvalitní vzdělání, na místě to dokázali energická Cassandra Einchhoff z Evropské barmanské školy, respektive její pobočky v Kapském městě, a elegantní Felice Capasso ze Sesto Senso Academy. Do Bratislavy konečně dorazila i slovenská globální hvězda Rusty Červeň, šéf několika gastronomických konceptů v Singapuru, v čele se známým Manhattan barem. Rusty, jak nám na místě prozradil, se momentálně nachází na profesním rozcestí, přejeme mu proto hodně sil a úspěchů.

Benjamin Cavagna na MHE promluvil o italském stylu hospitality a také o tom, co v jejich konceptu 1930 Cocktail Baru znamená speakeasy, na bratislavská prkna se vrátil i Martin Siska, který donedávna vedl slavný Scarfes Bar v Londýně. Nechyběla globální barmanská esa Adrián Michalčík a koktejlový mág Pavel Tvaroh, radostí bylo vidět jednoho z lídrů evropského barmanství Víťu Ciroka, barového matadora George Němce, vynikajícího barmana i mentora Ľuboše Rácze i skvělého Rastyho Kasára, specializujícího se i na kávové koktejly, který se před nedávnem přestěhoval do Atén, aby tam otevřel bar. Jako vždy byl na pódiu vtipný a autentický moravský lihovarník Martin Žufánek, stejně tak skvělá a opravdová byla i Raiza Carrera, zakladatelka a kreativní šéfka edukativní a pop-up platformy Agite club.

Druhá gastročást MHE, vedená známým slovenským kuchařem Martinem Záhumenským, představila kuchařská jména, která se zdokonalují v oboru v prestižních zahraničních podnicích. Romanka Zelinová a Maroš Jambor, kteří donedávna sbírali zkušenosti v michelinské trojhvězdě Eleven Madison Park, Patrik Šimon pracující pro švýcarskou jednohvězdu Gilles Varone nebo třeba Filip Urbanič, nabírající v minulosti zkušenosti v kodaňské extravagantní restauraci Alchemist, svým vyprávěním a prací inspirovali kolegy, třeba k větší profesní aktivitě. Své dovednosti na kuchařském podiu MHE ale předvedly i takové stálice jako Jarda Žídek (Riverbank) a Peter Duranský (Das Loft).

Martin Hudák utajen v prezidentském apartmá

Jednou z třešniček bratislavské barmanské show byl bezesporu pop-up Back to the Future odehrávající se přímo v prezidentském apartmá Radisson Blu Carlton Hotelu, kde barman světového formátu Martin Hudák pro privátní skupinky pozvaných hostů míchal z vintage lahví z vlastní sbírky koktejly Martinez a Sidecar. Díky aktivitě slovenské pobočky společnosti Pernod-Ricard pod vedením Karola Domische, Jakuba Bobčeka a Laciho Fajna tak mohl pro jednou vzniknout neopakovatelný moment, kdy si smrtelníci mohli přivonět, ochutnat a vypít drink z takových skvostů jako Plymouth Gin ze 60. let minulého století, nebo stejně starého Maraschino Liquoru a tříhvězdičkového cognacu Martell 3 Stars. Jenom o malinko mladší pak byly další suroviny v koktejlech – Cinzano Vermuth Rosso a Cointreau Liquor se do drinků nalévaly z lahví ze 70. let 20. století. Skutečnost „kdo“ a „kde“ je míchá celý pocit unikátnosti samozřejmě výrazně umocnila.

Dohromady se na Mirror Hospitality Expo 2024 objevilo 38 přednášejících profesionálů, akci navštívilo více než 500 lidí, uskutečnilo se 19 guest shiftů, na kterých se servírovalo více než 1500 koktejlů. Část návštěvníků dostala šanci účastnit se secret baru Back to the Future, odehrálo se tu 21 seminářů a dalších pět bylo tematicky zaměřených přímo na studenty gastronomických oborů. MHE podpořilo více než 30 značek propojených různým způsobem s gastronomií a barmanstvím.

Nakonec ještě několik čísel přímo za magazín VisitChef. Tým za dva dny připravil 11 rozhovorů v českém, slovenském a anglickém jazyce, které budou postupně vycházet ve video a podcast formě, jednu reportáž včetně originálního reportážního videa a navíc celé tři dny magazín skrze videa na sociálních sítích VisitChef informoval o aktuálním dění přímo z dějiště stále významnější barové a gastronomické show.

Všichni gastronomičtí nadšenci se letos na podzim opět sejdou v Piešťanech na nejoriginálnější akci z produkce Kávičkári.sk. (Ne)konference Gastrolove na minulých ročnících ukázala, že dokáže nasadit laťku opravdu vysoko. Magazín VisitChef je opět mediálním partnerem Gastrolove.
Whisky Life! Prague vstoupil v loňském roce do nové éry, když se jeho organizace ujala Mirka Kverková pod hlavičkou společnosti Fous Spirits. Program letošního ročníku, který se odehraje první...
Komunitní, edukativní i společenský. Druhý ročník barové show Mirror Hospitality Expo potvrdil její význam ve všech směrech.
Významná a skvělá gastronomická akce Mirror Hospitality Expo právě dnes zahajuje svůj druhý ročník a navazuje tak na loňskou premiéru. Dvoudenní Expo 7. až 8. května 2024 v bratislavském hotelu...
Druhý ročník národního festivalu Makro Czech Gastro Fest, který se letos odehraje 12. a 13. dubna v prostorách pražského O2 Universa, spojí dohromady profesionály z oboru gastronomie i milovníky...
Dynamicky vystavěný kongres představí nejlepší slovenské talenty v oblasti nápojů a gastronomie, na pódium pozve i světová barmanská esa. Mirror Hospitality Expo nabídne unikátní sérii akcí,...
Pódium slovenské gastronomické akce GastroLove 2023 v Piešťanech dva dny hostilo kuchařské hvězdy a současně profesionály z gastra a služeb, kteří motivovali kolegy a především mladé lidi a studenty...
Letos bude akce Gastrolove, kterou organizátoři označují za (ne)konferenci, výjimečně dvoudenní. Na pódiu se vystřídá slovenská kuchařská špička, manažeři z gastronomie a hotelnictví budou motivovat...
Prostory bratislavské Nové Cvernovky se během jednoho květnového víkendu přeměnily na epicentrum všeho, co souvisí s kvalitní kávou. Káva se ochutnávala, propojovala návštěvníky, o kávě se mluvilo.
V bratislavském Radisson Blu Carlton Hotelu se v polovině května uskutečnila ojedinělá akce. Mirror Hospitality Expo nastavilo podobným gastroakcím na Slovensku i v Česku laťku vysoko.