Hvězda v centru města, ovšem bez hvězdy

Hvězda v centru města, ovšem bez hvězdy

Ján Chovanec Ján Chovanec foto: se svolením JB Restaurant

Pro nás velké překvapení – JB Restaurant uprostřed Lublaně. Dokonalý servis, klasický, luxusní interiér a v kuchyni Janez Bratovž, jeden z nejlepších kuchařů, které v novodobých dějinách tato země zrodila.

Hned v úvodu předesíláme, že je (snad i pro samotného šéfkuchaře) dost udivující, že v kontextu slovinských michelinských ocenění právě on svou hvězdu nemá.  Přitom je jeho JB Restaurant jedním z těch, které mají mezi slovinskými podniky jednu z nejlepších prezentací jak na sociálních sítích, tak vlastně i na talíři; esem v rukávu je skvělý a známý šéf kuchyně nebo třeba výborná adresa.

JB Restaurant se totiž nachází v centru Lublaně, v secesní budově, kterou navrhl i u nás známý slovinský architekt Jože Plečnik. Především ve 30. letech minulého století jako hlavní architekt zasahoval do podoby Pražského hradu, jak jej známe i dnes. Pokud třeba chodíte na farmářské trhy na pražské Náměstí Jiřího z Poděbrad, tak ten moderní kostel uprostřed je také jeho dílem.

Ale zpátky do Lublaně. JB Restaurant poznáte i podle loga – zdeformovaná vidlička. Jídlo je tak skvělé, že samým blahem ohnete i příbor… Ok, to je nadsázka. Pravdou ale je, že je zdejší jídlo pojaté mnohem progresivněji než u mnoha slovinských konkurenčních podniků. Přitom stále vychází z tradic místní kuchyně a u platingu kuchaři myslí na detail.

Vše skvěle zapadá. Naše večerní návštěva restaurace s interiérem ve stylu art deco a stěnami plnými různých obrazů, doplněnými o další umělecké artefakty přímo mezi hosty, byla působivě doladěná o decentní, až intimní osvětlení.

Silným nástrojem je zde i samotný servis. Pokud totiž nahlédnete do menu, vyberete si pouze 6, 9 nebo 12chodové degustační menu, případně můžete svůj večer kulinářsky směřovat sami za pomoci À la carte nabídky. Pomoc je to ale nevelká – Tuna 15 €, Sweetbread 18 €, Ravioli JB 18 € atd. Jenom číšník ví a do ucha vám sdělí, jaké jsou další ingredience daného pokrmu, a co lze tedy očekávat jak na talíři, tak i na jazyku. Angličtinu mají, na rozdíl od některých jiných slovinských restaurací (ale domluvíte se všude, žádný strach), perfektní.  

Chutě jednotlivých pokrmů jsou vyvážené, koncentrované, kombinace nejsou nutně tradiční, ba naopak. U platingu, občas malinko extravagantního, ale pokaždé zajímavého, se někdy ani nechce věřit, že šéfkuchař skutečně vychází z tradičních receptů. Využívá lanýže, chobotnice, fíky… vše ale ku prospěchu věci. Ostatně díky svému věhlasu si mohl dovolit vydat vlastní výpravnou knihu plnou velkorysých fotografií, příběhů konkrétních slovinských surovin a čtyřicet šéfkuchařových receptů, kde mnohé vysvětlí.

Nikam nespěchejte, klidně si vyhraďte večer tři hodiny, stojí to za to. Gurmán se tu rozhodně potěší, ten, kdo hledá kulinární inspiraci, si přijde na své, a ani milovník vín nepřijde zkrátka. I zde totiž platí – slovinské víno až na prvním místě. Navrch přidají prvotřídní sofistikovanou obsluhu, perfektní pozici restaurace v rámci hlavního města, kde nic není moc daleko.

O neuvěřitelných 28 příček poskočil aktuálně nejznámější slovenský bar Mirror, který vedou barmanské osobnosti Peter Marcina a Stanislav Harciník. Impozantní podnik se v rámci rozšířeného prestižního seznamu The World´s 50 Best Bars z loňského 90. místa vyšplhal na 62. nejlepší bar na světě.
Field, jedna z nejlepších českých restaurací, ohlásil nové menu. Šéf podniku Radek Kašpárek v něm předvádí, že má invence stále na rozdávání. Pojďme se podívat, jak podzim v pražské michelinské...
Česká gastronomie je na vzestupu a připravená obstát v mezinárodní konkurenci. To vyplývá z výsledků analýzy ministerstva. Hlavními pilíři mají být do budoucna autentické sezónní suroviny a...
Velký svátek milovníků a znalců rumů je za dveřmi. Alexandre Gabriel, rumový mág a celosvětově uznávaný výrobce rumů Planteray, začátkem října opět zavítá do Prahy. Destiláty s jeho podpisem se...
Ale kdy ji dostane? Bude se letos vyhlašovat první oficiální český průvodce Michelin Guide? Jan Knedla a jeho tým restaurace Papilio ve Vysokém Újezdě michelinské inspektory rozhodně nezklamou, jak...
Překročil svůj stín a stal se nadčasovým ikonickým prvkem. Drink Negroni totiž zdaleka není pouze klasickým italským koktejlem, je to životní styl i kulturní element, který za poslední století...
Pět barmanů z Česka a pět z Polska se příští týden postaví za soutěžní barový pult nového pražského podniku Forbína, aby se utkali v jedné z nejuznávanějších barmanských soutěží světa. Nikka Perfect...
S přicházejícím podzimem už možná nebudeme potřebovat tak svěží růžová vína, ovšem pro ty, kteří je nehodlají opustit, můžeme doporučit „růžovky“ sofistikovanější, komplexnější a v chuti i vůni...
Ať už jste milovníci whisky nebo úplní nováčci, extravagantní zážitek od Johnnieho Walkera na Princes Street ve skotském Edinburghu musí být na prvním místě vašeho seznamu.
Pro barcelonskou restauraci Disfrutar, která byla na slavnostním ceremoniálu v Las Vegas nedávno vyhlášena za nejlepší restauraci světa pro rok 2024, to mohlo být všechno jinak.