Asbel Morales, mistr legendární značky Havana Club, v Praze představil rumové umění

Asbel Morales, mistr legendární značky Havana Club, v Praze představil rumové umění

Redakce Redakce foto: se svolením Pernod-Ricard

Maestro Ronero aneb mistr výroby ikonických rumů Havana Club, známý Asbel Morales, po osmi letech opět navštívil Prahu. Jeho program zahrnoval také setkání s milovníky a znalci rumů v baru La Casa de la Havana vieja.

Asbel Morales, jeden z nejuznávanějších mistrů rumového světa, měl při své návštěvě české metropole nabitý program. Kromě obchodních povinností, které jeho reprezentativní část práce zahrnuje, poskytl rozhovor magazínu VisitChef a také vedl masterclass pro pozvané rumové odborníky. V pražském baru La Casa de la Havana vieja provázel setkáním zaměřeným na exkluzivní rumy z kolekce Havana Club Iconica, které ztělesňují výjimečnost kubánské řemeslné dovednosti a zručnosti, a prostor byl i pro odpovědi na spoustu otázek z publika.

„Asbel Morales je člověk, který se v první řadě stará o rumy Havana Club Iconica,“ řekl hned v úvodu ambassador značky Havana Club pro Česko a Slovensko Jakub Vinš. „Některé z těchto rumů změnily design lahve, mimo to se dnes také dozvíte, z čeho se tyto rumy skutečně míchají,“ dodal Jakub Vinš.

Sedmiletý rum – zakladatel

Morales na masterclass primárně mluvil o lahvích Selección De Maestros a Havana Club Gran Reserva 15yo, došlo ale i na oblíbenou klasiku Havana Club 7yo. „Rum pro nás není pouze alkoholickým nápojem, je to především součást naší identity,“ řekl v úvodu Maestro Ronero a rovnou přešel k novému vizuálu lahve, který svým tvarem reaguje na architekturu kubánského města Havana. „Svět se mění, značka Havana Club přitom zůstává stále stejná – vychází ze stejné kultury a tradic, zachovává svou podstatu, kterou jsou původní kubánské rumy,“ vysvětlil Morales.

Navzdory tomu, že rum Havana Club 7yo nepatří do kolekce Iconica, Asbel Morales jej před zraky diváků pozvedl jako první v řadě. „Nemůžeme mluvit o extra stařených rumech bez toho, abychom sedmiletý Havana rum zmínili. Vznikl už koncem 70. let 20. století a mluvím o něm proto, že vytvořil cestu extra stařeným rumům. Než se objevil, tak na Kubě ani nikde jinde na světě tato kategorie neexistovala,“ dodal Morales.

V omezeném množství produkuje známý kubánský rumový výrobce vyhledávaný prémiový rum Havana Club Gran Reserva 15yo, kdy patnáctileté rumy jsou nejmladší v této směsi, ostatní dosahují stáří 22 a více let. „Představte si, že tato sklenička je sud,“ popisoval názorně Maestro Ronero proces míchání rumů. „Základ starý 15 let smícháme s dalšími, staršími rumy. Část tohoto už smíchaného rumu vrátíme zpátky do původního sudu, čímž zahájíme druhou etapu staření, druhá část jde do lahví. Následně staříme v sudu další roky a tím dostaneme déle stařený rum. Díky tomuto systému můžete například v sedmiletém rumu najít stopy po pálence starší než 40 let,“ řekl Morales.

Až se všichni Maestro Roneros shodnou

U sedmiletého nebo u patnáctiletého rumu, ale i u dalších rumů Havana Club, řekne vždy Maestro Ronero, kdy je rum připravený pro veřejnost, může se nalahvovat a poslat do světa, kde rozdává radost mezi znalci a milovníky rumů. Jinak tomu ale je u Havana Club Selección De Maestros. „V tomto případě je to volba všech Maestro Roneros, kteří řeknou – ano, tato část je zralá na to, aby byla součástí výjimečné rumové směsi. Nejsou daná žádná konkrétní pravidla, mistři se ale musí shodnout,“ vysvětluje Morales výjimečný moment, který dává vzniknout skutečně luxusnímu a unikátnímu rumu Havana Club Selección De Maestros s plnou a bohatou chutí a tmavou jantarovou barvou.

Mezi všemi informacemi, které Maestro Ronero Asbel Morales hostům speciální masterclass podal, padalo mnoho otázek z publika. Bylo zřejmé, že ani tak Morales nemohl všechny rumové nadšence uspokojit, a tak debata pokračovala i po oficiální části a bude pokračovat jistě i příště. Snad se rumového velikána Asbela Moralese dočkáme v Česku dříve než za dlouhých osm let.

O neuvěřitelných 28 příček poskočil aktuálně nejznámější slovenský bar Mirror, který vedou barmanské osobnosti Peter Marcina a Stanislav Harciník. Impozantní podnik se v rámci rozšířeného prestižního seznamu The World´s 50 Best Bars z loňského 90. místa vyšplhal na 62. nejlepší bar na světě.
Field, jedna z nejlepších českých restaurací, ohlásil nové menu. Šéf podniku Radek Kašpárek v něm předvádí, že má invence stále na rozdávání. Pojďme se podívat, jak podzim v pražské michelinské...
Česká gastronomie je na vzestupu a připravená obstát v mezinárodní konkurenci. To vyplývá z výsledků analýzy ministerstva. Hlavními pilíři mají být do budoucna autentické sezónní suroviny a...
Velký svátek milovníků a znalců rumů je za dveřmi. Alexandre Gabriel, rumový mág a celosvětově uznávaný výrobce rumů Planteray, začátkem října opět zavítá do Prahy. Destiláty s jeho podpisem se...
Ale kdy ji dostane? Bude se letos vyhlašovat první oficiální český průvodce Michelin Guide? Jan Knedla a jeho tým restaurace Papilio ve Vysokém Újezdě michelinské inspektory rozhodně nezklamou, jak...
Překročil svůj stín a stal se nadčasovým ikonickým prvkem. Drink Negroni totiž zdaleka není pouze klasickým italským koktejlem, je to životní styl i kulturní element, který za poslední století...
Pět barmanů z Česka a pět z Polska se příští týden postaví za soutěžní barový pult nového pražského podniku Forbína, aby se utkali v jedné z nejuznávanějších barmanských soutěží světa. Nikka Perfect...
S přicházejícím podzimem už možná nebudeme potřebovat tak svěží růžová vína, ovšem pro ty, kteří je nehodlají opustit, můžeme doporučit „růžovky“ sofistikovanější, komplexnější a v chuti i vůni...
Ať už jste milovníci whisky nebo úplní nováčci, extravagantní zážitek od Johnnieho Walkera na Princes Street ve skotském Edinburghu musí být na prvním místě vašeho seznamu.
Pro barcelonskou restauraci Disfrutar, která byla na slavnostním ceremoniálu v Las Vegas nedávno vyhlášena za nejlepší restauraci světa pro rok 2024, to mohlo být všechno jinak.