Konečně jsme se dočkali! V budově legendární kavárny Slavia otevřel bar Forbina. A má šanci se také stát legendou

Konečně jsme se dočkali! V budově legendární kavárny Slavia otevřel bar Forbina. A má šanci se také stát legendou

Redakce Redakce foto: Kuba_Zeman, vizualizace studio Olgoj Chorchoj

Čekání je u konce, právě dnes oficiálně otvírá nový pražský bar Forbina. Má jeden z nejlepších barmanských týmů v republice a menu, které souzní s Národním divadlem.

V nově zrekonstruovaném prostoru přístupném z foyer Kavárny Slavia v ulici Národní vznikl nový bar Forbína inspirovaný nejenom divadelní tématikou. Samotné koktejlové menu je postavené na vyprávění příběhů z divadelních prken, a tak se každý drink za pomoci moderních barových technologií podílí na jedinečném zážitku.

Magické motivy

„Bar Forbína je umístěn v prostoru, kde se do 30. let 20. století nacházel kulečníkový sál a po válce restaurace. Po rekonstrukci koncem 90. let byl interiér doplněn velkým barovým pultem. Nyní padlo rozhodnutí prostor obnovit a znovu otevřít veřejnosti. K tomuto účelu jsme oslovili architektonické studio Olgoj Chorchoj, které interiér baru navrhlo“, vysvětluje Jozef Onderka za rodinu provozovatelů. Nutno hned na začátku dodat, že díky spolupráci několika špičkových odborníků vznikl jeden z nejkrásnějších barů, jaký dnes česká barová scéna má.

„Palác Lažanských si zaslouží ty nejkvalitnější materiály, které nalezneme jak ve Slavii, tak i v Parnasu, na nějž jsme se snažili navázat. Jedná se především o přírodní materiály jako je kámen, například Taj Mahal s úpravou leather, nebo dřevěné obklady jako je palisandr santos”, říká Martin Klanica ze studia Olgoj Chorchoj.

Součástí baru jsou rovněž autorské intarzie, volně navazující na historické intarzie použité v restauraci Parnas. „Motivy, které se v baru Forbína objevují, mají vytvářet poetiku magické zahrady ukrývající příběhy,” přibližuje jejich autor Michal Bačák.

Samotný název forbína v divadelním slovníku znamená předscénu neboli prostor před jevištěm. Forbínu ve své době proslavili Jan Werich s Jiřím Voskovcem, kteří ji ve chvíli, kdy bylo nutné vyměnit kulisy na hlavní scéně, využívali na krátká vystoupení reagující na aktuální dění ve společnosti. Na forbíně vystoupili z hereckých rolí a vytvořili tak tvůrčí prostor, kde postavení ani věk nehrají roli.

A přesně to je cílem baru Forbína. „Rádi bychom, aby byl večer v baru Forbína pro hosty zážitkem, stejně jako je návštěva divadla. Už u samotného vstupu na hosty dýchne divadelní atmosféra, a to ze sametové opony, jíž se od mramorové fontánky bude vcházet do prostoru baru.” popisuje generální manažer podniku a spoluautor konceptu Frederik Španer.

A kvalitní zážitek z prostředí, servisu a samotných koktejlů lze určitě očekávat. Bar Forbina se totiž hned na startovní čáře může pochlubit jedním z nejsilnějších barových týmů v republice. Za barem a na place se bude střídat několik zkušených barmanů, kteří stáli za některými ze špičkových českých barů. V jednom týmu se díky této konstelaci objevuje Jan Vlasák, Peter Plieštik, Lucie Bieglová ale například i Matej Brunovský. Spolu s dalšími kolegy znamenají velmi slibný začátek nového prvku české barové scény.

Divadlo v koktejlovém menu

Tématika divadla se nejvíce promítá do prvního koktejlového signature menu Forbina baru. Menu slouží pro vyprávění divadelních příběhů a je rozděleno do čtyř částí, stejně jako jsou čtyři soubory Národního divadla. Těšit se můžete na nabídku vycházející z představení činohry, baletu, opery a laterny magiky. Barmani Forbíny prozrazují, že bude možné ochutnat koktejly jako například Labutí jezero, Kouzelný cirkus, Don Giovanni nebo Sluha dvou pánů.

Barmani u tvorby měli na své menu několik různých nároků. Na první pohled je zřejmé, že reflektují světové trendy, jejich drinky jsou ve většině případů o čistém servisu a skvěle dotažených chutích. Samozřejmě, najdeme tu i výjimky, a to především v sekci nazvané Laterna magika, kde například sladkohořký drink Kouzelný cirkus skutečně Forbina servíruje s miniaturním šapitó, které překrývá koktejl a je odhalený až přímo před zrakem hosta. Drink Faust (sekce Činohra), sladkokyselý a ovocný, zase drží podstavec ve tvaru černé ruky. Doporučujeme také rozhodně ochutnat La Sylphide, svojí lehkou a bylinnou chutí poslouží velmi dobře třeba hned na začátek vašeho barového posezení. Ovšem vyzkoušet je tu potřeba vše, a to včetně nabídky malých barových jídel, kde najdete salát z vodního melounu nebo kuřecí krokety, umami sandwich, ale třeba i křupavé polštářky z černého těsta, uzené pěny a smažených kapary.

Bar Forbina je bezesporu výrazným novým zjevem na české barové scéně. Velmi dobře doplňuje barovou mapu mezi Almou a třeba Hemingway barem, a nejenom proto je nutností do Forbiny zajít a ochutnat raději více než méně z nabídky od skvělých barmanů, kteří se svými drinky budou snažit dobýt koktejlová srdce nejenom gurmánů a znalců barového prostředí, ale i hostů Národního divadla. Ti si sem můžou před představením zaskočit třeba na skleničku bublinek.

Překročil svůj stín a stal se nadčasovým ikonickým prvkem. Drink Negroni totiž zdaleka není pouze klasickým italským koktejlem, je to životní styl i kulturní element, který za poslední století...
Pět barmanů z Česka a pět z Polska se příští týden postaví za soutěžní barový pult nového pražského podniku Forbína, aby se utkali v jedné z nejuznávanějších barmanských soutěží světa. Nikka Perfect...
S přicházejícím podzimem už možná nebudeme potřebovat tak svěží růžová vína, ovšem pro ty, kteří je nehodlají opustit, můžeme doporučit „růžovky“ sofistikovanější, komplexnější a v chuti i vůni...
Ať už jste milovníci whisky nebo úplní nováčci, extravagantní zážitek od Johnnieho Walkera na Princes Street ve skotském Edinburghu musí být na prvním místě vašeho seznamu.
Pro barcelonskou restauraci Disfrutar, která byla na slavnostním ceremoniálu v Las Vegas nedávno vyhlášena za nejlepší restauraci světa pro rok 2024, to mohlo být všechno jinak.
Originální vršovický bar s extrémně příjemnou atmosférou, díky které se sem také hosté rádi vrací. Především ti místní. Cítí se tu totiž jako doma. A barmani šli ještě dál, vytvořili společně...
Čekání je u konce, právě dnes oficiálně otvírá nový pražský bar Forbina. Má jeden z nejlepších barmanských týmů v republice a menu, které souzní s Národním divadlem.
Kromě akrobatických vystoupení se může Letní Letná pochlubit i slušnou přehlídkou chutí. Kam zajít na výborný koktejl?
Dobré maso, pepř a sůl, omáčka, plátek kyselé okurky, cibule a opečená bulka - taková je receptura smash burgeru, kterou v rozhovoru doporučuje ambassador makro akademie a vítěz českého národního...