Růžové letní grilování. Sommelier doporučuje vína k jídlům z grilu

Růžové letní grilování. Sommelier doporučuje vína k jídlům z grilu

Redakce Redakce foto: Shutterstock

Teplé dny jsou v plném proudu a s nimi i čas grilování, zahradních večírků i pikniků. V posledních letech zažíváme i v Česku velký boom růžových vín, která se nejvíce konzumují právě v tento čas. Aby ne, jsou lehká, mají často nižší podíl alkoholu a hodí se takřka ke každé dobrotě z grilu. Růžová vína totiž velmi dobře ladí s velkou škálou jídel jak slaných, tak i sladkých, a proto jsou ideální, pokud nechcete příliš řešit různá vína k jednotlivým chodům.

Všeobecně je dobré kupovat růžová vína mladší, maximálně do tří let od výroby, obecně se totiž růžová vína příliš nevyrábí pro delší časovou dobu, i když samozřejmě, najdeme mnoho výjimek. Malá rada na úvod. „Vždy sáhněte spíše po suché nebo maximálně polosuché variantě, které jsou v kombinaci s jídly mnohem harmoničtější než sladší varianty, ty si nechte k dezertům,“ radí jeden z nejznámějších českých sommelierů a Head Sommelier společnosti Premier Wines & Spirits Tomáš Brůha. „Správná teplota je také základ úspěchu, růžová vína podávejte o teplotě ideálně 8-10 °C. Určitě je dobré si připravit ice kbelík s ledem, ať můžete vína uchovávat v požadované teplotě,“ dodává.

Protože i kultura grilování se posunula, je třeba si uvědomit, že pryč jsou doby grilování „jen“ klobásek a špekáčků, v lepším případě vepřové krkovičky. Přestože se může zdát, že růžová vína jsou si podobná, najdeme určité rozdíly, které nejlépe poznáme při kombinaci s jídlem.

Začněme tím nejlehčím, respektive nejzdravějším – grilovanou zeleninou. Ať už jste sebevětší vyznavači grilovaného steaku, budete s námi souhlasit, že kousek dobré zeleniny z grilu, může zážitek ještě povýšit. „Lilek, cuketa, papriky, cibule, můžeme sáhnout i po žampionech, myslím, že nejen vegetariáni si pochutnají. A v kombinaci s lehčími růžovými víny, jako je například Caringole Rosé z francouzského jihu, bude vynikající,“ míní Tomáš Brůha.

Grilované ryby (a nemusíme se soustředit jen na sladkovodní) či grilovaná drůbež jsou samostatnou kapitolou. Můžeme si udělat jen tak přírodní úpravu ryb, variantu s bylinkami či výraznějším kořením, lehká grilovaná prsíčka, marinované steaky, stehýnka, hodně záleží na použitém koření v marinádě. „Pokud bych se měl pokusit to zevšeobecnit a vybrat jedno víno, vyzkoušejte Reserve de l´Aube rosé, které může být vaším univerzálem,“ doporučuje sommelier.

Vepřové či grilované hovězí steaky by mohly volat po víně červeném, ale pokud sáhnete po výraznějších růžových vínech z odrůd jako například Syrah, Cabernet Sauvignon nebo Merlot, která jsou mnohdy trochu kořenitější, rozhodně nepochybíte. Zkuste například Ammiraglia Alie rosé od špičkového toskánského vinařství Marchesi Frescobaldi.

Závěrem bychom neměli zapomenout zmínit i mnohá růžová cuvée a klarety, která jsou skvělým letním doplňkem nejen k jídlu. „Rozhodně se však, a to možná mohlo zaznít hned v úvodu, nenechte zlákat tím, co se kde píše – spolehněte se na svoji chuť. Pokud máte svého oblíbeného vinaře nebo odrůdu, sáhněte po nich a uvidíte, že vám vždy bude chutnat. A pokud stále přemýšlíte, které, zkuste ještě například růžové Serenello Prosecco brut, třeba vám to vymýšlení a plánování grilovací party půjde lépe od ruky,“ dodává sommelier Tomáš Brůha.

Každopádně hlavně nezapomínejte na vodu a obzvláště při vyšších teplotách, dostatečně tělo hydratujte. Ať nemusíte řešit potíže s bolestí hlavy, nebo s jinými zdravotními potížemi…

Překročil svůj stín a stal se nadčasovým ikonickým prvkem. Drink Negroni totiž zdaleka není pouze klasickým italským koktejlem, je to životní styl i kulturní element, který za poslední století...
Pět barmanů z Česka a pět z Polska se příští týden postaví za soutěžní barový pult nového pražského podniku Forbína, aby se utkali v jedné z nejuznávanějších barmanských soutěží světa. Nikka Perfect...
S přicházejícím podzimem už možná nebudeme potřebovat tak svěží růžová vína, ovšem pro ty, kteří je nehodlají opustit, můžeme doporučit „růžovky“ sofistikovanější, komplexnější a v chuti i vůni...
Ať už jste milovníci whisky nebo úplní nováčci, extravagantní zážitek od Johnnieho Walkera na Princes Street ve skotském Edinburghu musí být na prvním místě vašeho seznamu.
Pro barcelonskou restauraci Disfrutar, která byla na slavnostním ceremoniálu v Las Vegas nedávno vyhlášena za nejlepší restauraci světa pro rok 2024, to mohlo být všechno jinak.
Originální vršovický bar s extrémně příjemnou atmosférou, díky které se sem také hosté rádi vrací. Především ti místní. Cítí se tu totiž jako doma. A barmani šli ještě dál, vytvořili společně...
Čekání je u konce, právě dnes oficiálně otvírá nový pražský bar Forbina. Má jeden z nejlepších barmanských týmů v republice a menu, které souzní s Národním divadlem.
Kromě akrobatických vystoupení se může Letní Letná pochlubit i slušnou přehlídkou chutí. Kam zajít na výborný koktejl?
Dobré maso, pepř a sůl, omáčka, plátek kyselé okurky, cibule a opečená bulka - taková je receptura smash burgeru, kterou v rozhovoru doporučuje ambassador makro akademie a vítěz českého národního...