Když chceš zeleninu, nedávej si burger, říká Dominik Unčovský a doporučuje novinku Pepř a sůl

Když chceš zeleninu, nedávej si burger, říká Dominik Unčovský a doporučuje novinku Pepř a sůl

Redakce Redakce foto: se svolením Makro ČR
1x
0,75x
1x
1,25x
1,5x
1,75x
2x

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět.

Dobré maso, pepř a sůl, omáčka, plátek kyselé okurky, cibule a opečená bulka - taková je receptura smash burgeru, kterou v rozhovoru doporučuje ambassador makro akademie a vítěz českého národního kola prestižní kuchařské soutěže Bocuse d´Or, Dominik Unčovský. „Do tohoto burgeru žádný salát nepatří!“ upozorňuje Dominik.

S jakou novinkou přišlo makro pro letošní grilovací sezonu?

Pro profíky i nadšené amatéry nabízíme nový chlazený hovězí burger Pepř a sůl. V makro akademii jsme na jaře spolu s našimi řezníky z Kozomína testovali ideální poměr hovězího masa a tuku. Vyšel nám z toho poměr 80:20. Burger je šťavnatý, jeho příprava je jednoduchá a rychlá. Každý jistě ocení, že se tento poměr masa a tuku u přípravy netrhá ani nevysychá. Burger je chlazený a neobsahuje žádné další přísady, žádnou chemii, skutečně jen pepř a sůl. Přitom takto chlazený vydrží v kondici pro přípravu až šest dnů. Stačí ho dát na minutu z každé strany na tál nebo pánev a máte výborný smash burger.

Začátkem srpna jsme také na Instagramu @makro_cz spustili výzvu na přípravu smash burgeru na rychlost. Zapojujeme influencery, například Martina Hranáče, Petra Říbala nebo Marka Pavalu. Budeme moc rádi, pokud si to vyzkouší i naši zákazníci.

Proč právě smash burger?

Klasický americký smash burger je ideální na léto – maso, pepř a sůl, čedar, omáčka podle chuti, plátek kyselé okurky a marinovaná cibule. Obsahuje všechny chutě, které má správný burger mít. Jeho příprava je rychlá, se skvělým poměrem cena a výkon.

Pro někoho je to návrat k tradici, pro jiného efektivní řešení, jak s jistotou rychle nakrmit desítky lidí u stánku na festivalu či v bistru u vody. Nebo být za hvězdu domácí zahradní party či grilovačky.

Takže žádný salát, žádné rajče?

S trochou nadsázky říkám - když chceš zeleninu, dej si salát. Do tohohle burgeru žádný salát ani rajče nepatří, zkrátka opečená hamburgerová bulka, dobré maso, omáčka, kyselá okurka a cibule. Maximálně ještě čedar. Salát můžete mít v misce vedle.

Proč se tomuto burgeru říká smash?

Smash znamená anglicky rozbít či rozdrtit. U přípravy burgeru hovězí placku na pánvi silou zmáčknete, po minutě otočíte a dopečete. Právě tím zmáčknutím ušetříte 50 procent času a energie. Vtip je v tom, že placka na smash burger musí mít správný poměr masa a tuku, aby kuchaři nevyschla nebo se nerozpadla, jak už jsem říkal. Proto ty naše testy ohledně poměrů, o kterých jsem mluvil před chvílí.

Dá se říct kolik času ušetřím, když zvolím přípravu smash a ne klasického burgeru?

Určitě ušetříte polovinu času. Důležité je mít rozpálenou pánev nebo gril, když burger zmáčknete, nepřijdete o šťavnatost. Následně přidáte omáčku, kyselou nakládanou okurku a marinovanou cibuli, což je oblíbená americká tradice. Vyhněte se klasickým evropským přísadám, jako jsou salát a rajče. Jenom několik komponentů a máte skvělý burger.

A když chci ještě lepší burger?

Není lepší nebo horší burger, jen lepší nebo horší suroviny. V Makro máte jistotu, že suroviny jsou kvalitní. Mleté hovězí maso a následně i samotné burgery procházejí přísnou kontrolou kvality, a jsou správně chlazené a skladované i po cestě k zákazníkovi. Nabízíme dvě varianty, obě mají trvanlivost šest dnů, což je v případě chlazeného burgeru ideální. Náš smash Pepř a sůl je první variantou se správným poměrem tuku a masa, navíc je již dochucený, takže jen otevřete obal a grilujete. Druhou variantou je chlazený burger Chuck roll, což je pouze pomletý krk z irského vyzrálého masa a nic víc. I proto je dražší, hodí se ale na všechny typy přípravy burgerů včetně smash burgeru.   

A není lepší koupit si maso a vyrobit si burger sám?

Myslím, že pro domácí grilování nebo ve stánku nedává smysl mlít si svoje maso. Složitě hledáte ideální poměr masa a tuku, navíc v mlýnku vám vždycky kus masa zůstane. Důležitá je i hrubost mletí, aby burger zůstal pohromadě a byl šťavnatý. Vyžaduje to hodně času. U vývoje a přípravy burgeru jsme brali v potaz všechny výhody a nevýhody, a když jsme přidali čas strávený zpracováním masa, odpad a lidskou energii, vyšlo jasně, že burger Pepř a sůl je nejekonomičtější variantou s nejlepším poměrem ceny a kvality. Proto jsme ho také pro naše zákazníky připravili, a proto můžu hrdě říct, že jde o hit letošní grilovací sezony.      

Zdroj: Tisková zpráva společnosti Makro ČR

Překročil svůj stín a stal se nadčasovým ikonickým prvkem. Drink Negroni totiž zdaleka není pouze klasickým italským koktejlem, je to životní styl i kulturní element, který za poslední století...
Pět barmanů z Česka a pět z Polska se příští týden postaví za soutěžní barový pult nového pražského podniku Forbína, aby se utkali v jedné z nejuznávanějších barmanských soutěží světa. Nikka Perfect...
S přicházejícím podzimem už možná nebudeme potřebovat tak svěží růžová vína, ovšem pro ty, kteří je nehodlají opustit, můžeme doporučit „růžovky“ sofistikovanější, komplexnější a v chuti i vůni...
Ať už jste milovníci whisky nebo úplní nováčci, extravagantní zážitek od Johnnieho Walkera na Princes Street ve skotském Edinburghu musí být na prvním místě vašeho seznamu.
Pro barcelonskou restauraci Disfrutar, která byla na slavnostním ceremoniálu v Las Vegas nedávno vyhlášena za nejlepší restauraci světa pro rok 2024, to mohlo být všechno jinak.
Originální vršovický bar s extrémně příjemnou atmosférou, díky které se sem také hosté rádi vrací. Především ti místní. Cítí se tu totiž jako doma. A barmani šli ještě dál, vytvořili společně...
Čekání je u konce, právě dnes oficiálně otvírá nový pražský bar Forbina. Má jeden z nejlepších barmanských týmů v republice a menu, které souzní s Národním divadlem.
Kromě akrobatických vystoupení se může Letní Letná pochlubit i slušnou přehlídkou chutí. Kam zajít na výborný koktejl?
Dobré maso, pepř a sůl, omáčka, plátek kyselé okurky, cibule a opečená bulka - taková je receptura smash burgeru, kterou v rozhovoru doporučuje ambassador makro akademie a vítěz českého národního...