Black Tot Day: Oslavte s námi nejsmutnější den rumové historie

Black Tot Day: Oslavte s námi nejsmutnější den rumové historie

Redakce Redakce foto: se svolením Warehouse #1

Poslední červencový den si rumová komunita na celém světě připomíná jako černý den své historie. Je to den, kdy do plechových hrnků britští námořníci naposled dostali svůj příděl rumu, ale také den, na jehož základě se nám vrátil jeden z nejslavnějších koktejlů světa - Painkiller. Máme pro vás jeho originální recepturu.

„Pokud jste do teď pili Piňa Coladu, máte rádi dlouhý, osvěžující, sladší drink, tak vás Painkiller bude bezesporu bavit,“ říká na konci našeho vyprávění ambassador společnosti Warehouse#1, distributora rumu Pusser´s Navy, který si zakládá na tom, že originální Painkiller koktejl je vytvořený právě na tomto rumu.

Ananasová šťáva, pomerančová šťáva, kokosový sirup a zmíněný Pusser´s Navy rum, dále na ozdobu máta, plátek pomeranče a nastrouhaný muškátový oříšek – tak jednoduché to je. A chuťově skvělé. Aby taky ne, všechny suroviny máte nejenom jednoduše po ruce, ale všechny jsou také všeobecně oblíbené pro své příjemné chutě a vůně. A to včetně Pusser´s Navy rumu, jehož historie je nerozlučně spjata s britským námořnictvem. Britští námořníci dostávali více než 300 let do svých plechových hrníčků každý den svůj příděl tehdy ještě bezejmenného rumu. Až do 31. července 1970, kdy námořníci obdrželi příděl rumu naposledy. A právě tento den vešel do historie jako Black Tot Day. Název je odvozený od slova „tot“, což znamená příděl. Díky tomuto dni a s ním i rumu, který postupně získal svůj název Pusser´s Navy Rum, vznikla nejenom oslava tohoto nechtěného, smutného pokynu zastavit rumové příděly, ale i tradice koktejlu, vytvořeného samotnými námořníky a děděného po generace. Ano, jedná se o nejikoničtějších drinků naší doby, tedy Painkiller.

Rum rozdávaný námořnictvu jako denní příděl má totiž relativně slušnou sílu 54,5 %, takže si ho postupně začali námořníci ladit dalšími přísadami dle dostupnosti, čímž nevědomky utvářeli legendární koktejl. „Někdo použil banány, jiný ananas, někdo se dostal k limetkám… Každý námořník měl tu svou recepturu, která se dědila z generace na generaci,“ popisuje vznik koktejlu Kryštof Hordina, při tom míchá Painkiller podle pravé receptury a do unikátního plecháčku.

Námořníkům pomáhal zapomínat na těžkosti spojené s dlouhou plavbou uprostřed oceánů, zaháněl špatnou náladu, zapomínali s ním na bolest, muže na lodi také stavěl na nohy. V 21. století osvěží především v horkých letních dnech a milovníkům rumů i rumových koktejlů připomene nechvalně slavný Black Tot Day, na který si rádi připíjíme originálním míchaným nápojem z plecháčku, Painkillerem.

Vychlaďte si ovocné šťávy a plecháček, připravte led, nadávkujte Pusser´s Navy rum... Míchání výborného osvěžujícího koktejlu Painkiller může začít.

Překročil svůj stín a stal se nadčasovým ikonickým prvkem. Drink Negroni totiž zdaleka není pouze klasickým italským koktejlem, je to životní styl i kulturní element, který za poslední století...
Pět barmanů z Česka a pět z Polska se příští týden postaví za soutěžní barový pult nového pražského podniku Forbína, aby se utkali v jedné z nejuznávanějších barmanských soutěží světa. Nikka Perfect...
S přicházejícím podzimem už možná nebudeme potřebovat tak svěží růžová vína, ovšem pro ty, kteří je nehodlají opustit, můžeme doporučit „růžovky“ sofistikovanější, komplexnější a v chuti i vůni...
Ať už jste milovníci whisky nebo úplní nováčci, extravagantní zážitek od Johnnieho Walkera na Princes Street ve skotském Edinburghu musí být na prvním místě vašeho seznamu.
Pro barcelonskou restauraci Disfrutar, která byla na slavnostním ceremoniálu v Las Vegas nedávno vyhlášena za nejlepší restauraci světa pro rok 2024, to mohlo být všechno jinak.
Originální vršovický bar s extrémně příjemnou atmosférou, díky které se sem také hosté rádi vrací. Především ti místní. Cítí se tu totiž jako doma. A barmani šli ještě dál, vytvořili společně...
Čekání je u konce, právě dnes oficiálně otvírá nový pražský bar Forbina. Má jeden z nejlepších barmanských týmů v republice a menu, které souzní s Národním divadlem.
Kromě akrobatických vystoupení se může Letní Letná pochlubit i slušnou přehlídkou chutí. Kam zajít na výborný koktejl?
Dobré maso, pepř a sůl, omáčka, plátek kyselé okurky, cibule a opečená bulka - taková je receptura smash burgeru, kterou v rozhovoru doporučuje ambassador makro akademie a vítěz českého národního...