Japonský whisky highball – jak si svět podmanil drink, který si můžete připravit doma na úrovni barmana

Japonský whisky highball – jak si svět podmanil drink, který si můžete připravit doma na úrovni barmana

Redakce Redakce foto: se svolením Warehouse #1
1x
0,75x
1x
1,25x
1,5x
1,75x
2x

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět.

Každou vteřinu sjede z plnicích linek na celém světě údajně 36 lahví whisky. Toto množství se samozřejmě nevypije pouze v podobě „čistých panáků“. A tak na scénu vstupují více či méně sofistikované koktejly právě na bázi whisky.

Jedním z největších popularizátorů renesance whisky koktejlů je japonský bartending v čele s tamější produkcí whisky, která již dávno dobyla svět. A například taková značka Nikka – druhý největší producent tohoto nápoje v zemi vycházejícího slunce, se stala i zdejším barmanům těžko zastupitelným „parťákem“ na jejich cestě, jak ukázat svým hostům fenomén japonských whisky highball koktejlů.

Na jednu stranu je to, stejně jako všechny highbally, pravděpodobně ten nejjednodušší nápoj, jaký si můžete připravit. Na druhou stranu  je to jeden z nejpreciznějších a také nejelegantnějších koktejlů, které vám barman namíchá.

Highball na scénu!

A o čem je vlastně řeč? Co je highball? Skupina delších míchaných koktejlů zvaných highballs má zpravidla složení, v němž figuruje kombinace libovolné lihoviny či fortifikovaného vína a perlivého nápoje syceného oxidem uhličitým, přičemž za nejvýznamnějšího zástupce celé skupiny lze zřejmě považovat skotskou whisky se sodou. Tomu ostatně nasvědčuje i fakt, že se toto spojení v pramenech zpravidla vyskytuje přímo pod názvem highball. Samotný termín přitom dodnes zůstává poněkud záhadou. Na jednu stranu se vysvětlení váže k vlakům v době páry, kdy mohl highball označovat kulatý plovák ve vodní nádrži, podle něhož strojvedoucí určoval, zda je vlak připraven vyrazit, případně se mohl termín vztahovat na kulaté signální značení podél kolejí, jímž se dávalo na vědomí, zda je trať volná. Na druhou stranu se nabízí daleko prostší výklad termínu. Koncem 19. století se zkrátka užívalo slovo ball v barmanském slangu jako termín pro jakoukoli sklenici, a delší nápoj si tudíž žádal speciální přívlastek.

whd 01

Japonci sice highball nevynalezli, tato pocta připadá Američanům a datuje se do přelomu 19. a 20. století, ale rozhodně si ho doladili ke své vlastní dokonalosti a dokázali z něj vybudovat fenomén. Ačkoli se v Japonsku tento koktejl objevoval už od dvacátých let minulého století, japonský highball, jak ho dnes známe, se stal skutečně populárním až po druhé světové válce. S rodící se japonskou whisky kulturou se tomuto koktejlu dostalo zvláštní pozornosti, kdy v jeho prospěch hrály jak sociální, tak zdravotní či ekonomická hlediska. Velkou měrou se k jeho rozšíření přičinil Shinjiro Torii, zakladatel značky Suntory, když v 50. letech 20. století zakládal po celém Japonsku údajně tisíce Torys Bars, které nabízely žíznivým vyšším úředníkům pečlivě připravené highbally v poměru 1 díl whisky vůči 3 dílům sody. Pro svou podporu dokonce tato firma v 70. letech instalovala do podniků stroje označované jako highball machines, které přímo míchaly whisky se sycenou vodou a bylo možno je servírovat stejně jako točené pivo.


Co však způsobilo velkou popularitu highballs ve světě? Dle znalců jde o kombinaci důvodů, proč se japonský highball těší tak velké oblibě – svou roli sehrává fakt, že zájem o japonskou kulturu je dlouhodobě na vzestupu, zároveň se zmíněné drinky snadno připravují, a tudíž i snadno pijí, navíc jsou osvěžující a povzbudí. A to přichází sezona letních měsíců, očekáváme tedy, že nás i v Česku zaručeně dostihne horko, takže se nám budou perfektně hodit tyto jednoduché a osvěžující longdrinky.

Díky pouhým dvěma ingrediencím – whisky a sodovce – se zdá, že japonský highball by měl být tím nejjednodušším nápojem. Ale jestli nás koktejly můžou něco naučit, tak rozhodně to, že pokud něco vypadá snadně, je ve skutečnosti málokdy jednoduché. Na výsledném nápoji se totiž samozřejmě podílí led, který použijete, whisky, kterou zvolíte, a pozor – také stupeň sycení sodové vody. Ale když dodržíte tvar sklenice, poměr whisky a sodovky, pohlídáte si teplotu a vhodnou ozdobu, zjistíte, že tento nápoj zvládnete namíchat jednodušeji, než by se na první pohled mohlo zdát.

V Japonsku je příprava highballu téměř rituální záležitostí, při které se dbá na detaily a barman se u přípravy soustředí téměř zenově. Je všeobecně známo, že barmani po přidávání whisky míchají led přesně třináctkrát ve směru hodinových ručiček, než přidají další led, aby jím doplnili sklenici highball.

Jak si tedy připravit autentický japonský highball v domácích podmínkách? Kryštof Hordina, ambassador slavné japonské značky whisky Nikka, radí pohlídat si především kvalitu surovin, ta musí být vždy na prvním místě. „Vždyť v nápoji složeném ze dvou složek se špatná složka nemá kam schovat, ať už jde o whisky nebo o sodovku. Ale v zásadě je to teplota a ředění, co highball udělá, nebo ho zničí,“ vysvětluje Hordina.

Takže ano, japonský whisky highball je to pohodový, nenucený a osvěžující koktejl, ale pokud jeho přípravě věnujete péči, kterou si zaslouží, stane se z něj nápoj naprosto vznešený.

Japonský whisky highball je pro mnoho z nás novým způsobem degustace, který rozhodně musíte poznat. A věřte, že je to zcela nový chuťový zážitek, který nakonec svede i ty největší pochybovače. Nápoj založený na svěžích chutích, whisky podpořené bublinkami, se v Japonsku pije především před jídlem nebo během něj, což nahrává nejenom letním společenským událostem a přátelským setkáním.

Samozřejmě existují různé ingredience a různé způsoby jeho přípravy. Originální recept na highball má na dosah každý, pokud má po ruce všechny důležité složky, tedy whisky, velké kostky ledu, sodovku a plátek citrusového ovoce na ozdobu. Japonský whisky highball je dokonalý koktejl, který si snadno připravíte doma, aniž byste byli barmanem, ale který má přesto několik jemností.

xf luwevlmwfulavx cg2pidhehwf97t

Pro domácí i profi barmany

Jak zajímavý highball namíchat? Kryštof Hordina – ambasador značky Nikka, sází na výrazné chutě a na propojení ostrovního Japonska s všudypřítomným mořem. Z mořské řasy Nori, kterou všichni známe díky tamějšímu sushi, si uvaří cordial – což je sirup doplněný o kyselou složku – v tomto případě o kyselinu citronovou. Jako bázi volí Nikka from the Barrel – nejprodávanější japonskou whisky, v Evropě, která má více procent alkoholu a suchý a dřevitý dozvuk. Nápoj pak dolévá silně minerální vodou Vichi původem z Katalánska, kterou není problém u nás sehnat. Výsledný nápoj je mírně slaný až jódovitý a v dobrém slova smyslu „klade odpor“ - stále ale zůstává výrazně osvěžující.

4 cl Nikka from the Barrel
2 cl cordialu z mořské řasy Nori
10 cl Vichi water
Na ozdobu použijte citronovou kůru

Jestli si nebudete připravovat drink doma, ať už z jakýkoliv důvodů, tak můžete vyrazit do nějakého z barů, kde vám zkušení barmani doporučí, jak se s japonským higballem seznámit.

Ideálně by vaše kroky měly směřovat do nově otevíraného baru Forbína, což je místo, kde pracují poslední dva vítězové soutěže Nikka Perfect Serve – soutěže, která se zaměřuje právě na servis japonské whisky. Budete tedy v rukách nejpovolanějších.

Petr Plieštik, jeden z barmanů, který s japonskou Nikka whisky v Česku pracují, vsadil na skvělý blend Nikka Days. Neboli Nikka na každý den. Jde o lehkou, velmi ovocnou a svěží whisky, která se hodí pro přípravu nenáročného koktejlu na letní večer. Svou kombinaci whisky a sody doplnil ještě o sherry typu Manzanilla, které nese stopy heřmánku, a ten s whisky fungoval vždycky.

5 cl Nikka Days whisky
1,5 cl Manzanilla Sherry
1 kávová lžička solného roztoku (mořská sůl a voda v poměru 1:10)
10 cl perlivé vody
Na ozdobu použijte citronovou kůru, kterou zalomíte nad skleničkou

A pozor: Veškeré suroviny pro výrobu těchto drinků naleznete díky Warehouse#1 – pod tímto názvem se nachází jak internetový obchod, tak i jeho kamenná podoba v pražském Karlíně, kde vám v případě zájmu rádi poradí, jak na japonskou whisky jako celek, nebo jak namíchat highball právě na její bázi. Dostanete tak do skleničky dokonalý japonský gurmánský požitek.

Kromě akrobatických vystoupení se může Letní Letná pochlubit i slušnou přehlídkou chutí. Kam zajít na výborný koktejl?
Dobré maso, pepř a sůl, omáčka, plátek kyselé okurky, cibule a opečená bulka - taková je receptura smash burgeru, kterou v rozhovoru doporučuje ambassador makro akademie a vítěz českého národního...
Teplé dny jsou v plném proudu a s nimi i čas grilování, zahradních večírků i pikniků. V posledních letech zažíváme i v Česku velký boom růžových vín, která se nejvíce konzumují právě v tento čas....
Poslední červencový den si rumová komunita na celém světě připomíná jako černý den své historie. Je to den, kdy do plechových hrnků britští námořníci naposled dostali svůj příděl rumu, ale také den,...
Jemně perlivý, chuťově krásně vyvážený a osvěžující – takový má být celosvětové oblíbený drink Paloma. Když do něj při míchání přidáte hravost a zajímavou aktuální sezonní surovinu, dostanete do...
Vyhlášený příbramský podnik bychom hledali asi spíš na náměstí než uprostřed sídliště. Téměř neustále plné stoly, úsměvy mnoha zákazníků a neutuchající objednávky vejce Benedikt s máslovou brioškou...
Když se řekne léto a letní koktejly, mnohým na první dobrou vytane na mysli Gin & Tonic. A nejinak je tomu i letos. Jednoduchý dvousložkový koktejl patří ke stálicím letních menu. I proto věříme, že...
Známý moravský lihovarník Martin Žufánek konečně vysvětluje, proč je gin potřeba vypít co nejdříve a z jakého důvodu je naopak dobré si u absintu počkat, než dozraje do krásy.
Šumivá vína v létě potěší jako žádná jiná. A jsou i situace, kdy je úplně jedno, jestli si rádi dopřáváte prosecco, španělskou cavu, francouzský Crémant nebo rovnou Champagne. „Bubliny“ nejenže...