Singapur je gastronomický ráj a budoucí asijské Švýcarsko

Singapur je gastronomický ráj a budoucí asijské Švýcarsko

Rohia Hakimová Rohia Hakimová foto: Rohia Hakimová
1x
0,75x
1x
1,25x
1,5x
1,75x
2x

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět.

Singapur, oficiálně Republika Singapur, je jedinečný ostrovní městský stát v jihovýchodní Asii. Jeho strategická poloha, pouhý jeden stupeň severně od rovníku, sehrála klíčovou roli v jeho vývoji jako hlavního globálního obchodního centra. Může se pochlubit bohatou historií delší než osm století.

Cesta od námořního obchodního centra, známého jako Temasek, přes významnou součást thalasokratických říší a později klíčového britského obchodního přístavu, založeného Stamfordem Rafflesem v roce 1819, odráží jeho trvalý význam v regionálním obchodu i politice. Po japonské okupaci během druhé světové války získal Singapur v roce 1959 samosprávu a krátce se spojil s Malajsií (v roce 1963), aby se o dva roky později stal nezávislým suverénním státem.

Rychlý rozvoj Singapuru, přestože mu chybí přírodní zdroje, je pozoruhodným příběhem. Stal se jedním z Asijských tygrů, rozvíjejících se v mezinárodním obchodu a globální ekonomické integraci. Tento pokrok mu umožnil dosáhnout nejvyššího HDP na obyvatele na světě a získat pověst hlavního finančního, leteckého a námořního centra.

Kulturně je Singapur tavicím kotlíkem se čtyřmi úředními jazyky: angličtinou, malajštinou, mandarínštinou a tamilštinou, což odráží jeho rozmanité obyvatelstvo. Angličtina je lingua franca a výhradně se používá ve veřejných službách. Multirasovost je zakotvena v ústavě a nadále formuje národní politiky ve vzdělávání, bydlení a politice. Singapur je známý svým přísným městským plánováním, které integrovalo do jeho městského prostředí mnoho zelených prostorů. Koneckonců v Singapuru kdysi býval rozsáhlý deštný prales, jehož zbytky tvoří osvěžující prvek ostrova.

Politicky je Singapur parlamentní republikou s právním systémem založeným na společném právu. Lidová akční strana byla dominantní v jeho politice od roku 1959 a udržuje si významný vliv ve společenské a politické sféře. Mezinárodní postavení Singapuru je zdůrazněno jeho členstvím v různých globálních a regionálních organizacích, včetně Spojených národů, Světové obchodní organizaci i jako zakládající člen Sdružení národů jihovýchodní Asie ASEAN.

Aktuálně se Singapur snaží stát „asijským Švýcarskem“. Jeho prioritou je přeměna v „chytrý stát", kde technologie hraje klíčovou roli ve všech aspektech života. Tento ambiciózní projekt, známý jako Smart Nation, zahrnuje rozsáhlou digitalizaci vládních služeb, ekonomiky i společnosti, což zahrnuje zlepšení zdravotní péče, dopravy, městského života a podnikání. Tímto způsobem Singapur integrálně propojuje technologie do každodenního života, předefinovává pracovní, osobní i společenský život svých občanů a zdůrazňuje svůj závazek k inovacím, kybernetické bezpečnosti a digitálnímu začlenění.Stejně, jako je rozmanitá populace Singapuru, je rozmanitá i jeho kuchyně.

Singapurská kuchyně

Singapurská kuchyně je živou mozaikou, ve které se snoubí a harmonicky prolínají kulinářské tradice různých etnických skupin, tvořící velmi bohaté kulturní spektrum Singapuru. Tato gastronomická symfonie přináší pestrou paletu chutí odrážející vlivy malajské, indonéské, čínské, indické, peranakánské a západní kuchyně, s jemnými nuancemi japonských, korejských a thajských prvků. V Singapuru není jídlo pouze potravinou, ale stává se klíčovým prvkem národní identity, oblíbeným koníčkem a symbolem kulturní soudržnosti. V každodenním životě zaujímá jídlo centrální místo a stává se častým tématem rozhovorů, což svědčí o jeho důležitosti v místní společnosti.

Singapurská kuchyně klade důraz na respektování náboženských dietních omezení, jako jsou muslimská a hinduistická pravidla stravování, a nabízí bohaté možnosti pro vegetariány a vegany. Je důležité dbát na lokální zvyklosti, například při odkládání použitého nádobí. V restauracích a jídelnách často naleznete stolky označené jako „halal", kde je nutné zamezit kontaminaci těchto oblastí nádobím od nehalal jídel. Singapurská kuchyně tak nabízí nejen gastronomické dobrodružství, ale i cestu k pochopení a respektování místních kultur a tradic. Je nutné zdůraznit, že tamní gastronomie získala mezinárodní uznání, když v roce 2016 byly dva z jejích pouličních stánků oceněny hvězdami Michelin.

Typické singapurské jídlo může zahrnovat mořské plody jako chilli krab, masová jídla, jako je hainanská kuřecí rýže, různé speciality z nudlí a lahodné dezerty a svačiny, z nichž každý vypráví příběh bohatého kulturního dědictví Singapuru.

Světoznámá Hawker centra

Gastronomická scéna Singapuru je charakteristická svými Hawker centry. Jde o neodmyslitelnou součástí místní kultury, mající bohatou historii. Původně byla singapurská pouliční jídla prodávána prostřednictvím stánků, které byly běžnou součástí městského života. Často však neměly dostatečné hygienické podmínky. Proto v 60. letech 20. století singapurská vláda započala proces přeměny těchto stánků na Hawker centra. Ta byla strategicky umístěna v různých částech města, včetně sídlišť a turisticky atraktivních lokalit, aby byla přístupná široké veřejnosti.

Hawker centra dnes poskytují čisté, organizované prostředí s širokou nabídkou kulinářských specialit, od tradičních singapurských pochoutek až po mezinárodní kuchyně. Tato centra se stala nejen oblíbenými místy pro stravování, ale také důležitými společenskými prostory, kde se setkávají a sdílejí zážitky lidé z různých kultur a společenských vrstev. Významná hawker centra jako Telok Ayer Market a Lau Pa Sat jsou známá svou rozmanitostí a jsou oblíbeným cílem jak pro místní, tak pro turisty. V nabídce jsou speciality jako chilli krab, laksa a hainanská kuřecí rýže.

Bloudila jsem po jednom takovém Hawker centru, kde byly stánky různých kuchyní od čínské přes thajskou až po indickou. Nakonec jsem se zeptala místní slečny, co je typické singapurské jídlo. Odpověděla mi: „Všechno tady je typické singapurské jídlo.“ To plně odráží multikulturalismus a historii Singapuru. 

V jiném Hawker centru jsem nemohla vynechat tradiční polévku laksa. Laksa je pikantní jídelní zážitek, který si získal srdce jihovýchodní Asie. Tato polévka je kombinací různých typů nudlí (nejčastěji se používají silné rýžové nudle) a doplňků jako kuřecí maso, krevety nebo ryby. Charakteristickým rysem laksy je její bohatá a pikantní kokosová polévka, nebo vývar okyselený asamem (tamarindem nebo gelugur).

Laksa, pocházející z Peranakánské kuchyně, se těší velké oblibě zejména v Singapuru, Indonésii a Malajsii. Každá z těchto zemí přidává do receptu svůj vlastní lokální nádech, což dělá z laksy nejen chutný, ale i kulturně bohatý pokrm. Ať už je podávána v tradiční formě nebo s moderním twistem, laksa zůstává symbolem jihovýchodní asijské kulinářské kreativity a rozmanitosti.

Samozřejmě můžete v Singapuru ochutnat v podstatě cokoliv. Od již zmíněných michelinských pokrmů přes čínské luxusní hody, kde prim hraje několikahodinové popíjení čaje až po populární čínské hot poty, kde si v polévkách sami tepelně upravujete vámi vybrané pochutiny: zeleninu, houby, maso nebo mořské plody. A navíc je tu pouliční rychlé občerstvení.

Autorka je zahraniční dopisovatelkou pro VisitChef.com

Singapur, oficiálně Republika Singapur, je jedinečný ostrovní městský stát v jihovýchodní Asii. Jeho strategická poloha, pouhý jeden stupeň severně od rovníku, sehrála klíčovou roli v jeho vývoji jako hlavního globálního obchodního centra. Může se pochlubit bohatou historií delší než osm století.
Anthony Bourdain by asi namítal, že když na pastrami do New Yorku, tak jinam. Ale Katz´s Deli je místem, kde se tento geniální sendvič zrodil, proto jsme si ho nemohli nechat ujít.
Nádherná Vila Nova de Gaia se vyjímá na kopci naproti centru metropole a funguje přitom od roku 1890 jako Graham's Lodge. Právě zde zraje všechno portské víno. Každá návštěva zrekonstruovaného...
Večeře o samotě se stává běžným zážitkem. To, čemu jsme se dříve vyhýbali, protože prostě bylo divné jít na jídlo sám, je dnes přirozenou volbou lidí, kteří tráví většinu času svého každodenního...
Deset světových destinací, které by měl v následujícím roce navštívit každý gurmán. Které z nich navštívíte právě vy?
Čtyři hodiny vzdálená německá metropole se může stále pochlubit kávovou scénou, kterou bude ta pražská jenom stěží dohánět. Kam si v Berlíně zajít?
Africké přísloví: Ten, kdo jí sám, nemůže diskutovat o chuti jídla s ostatními.
Pláže jako v Karibiku, fantastická kuchyně a skvělé víno. To a ještě mnohem více naleznete v Apulii, prosluněném rovinatém kraji na jihu Itálie.
Kakao, rýže, ovoce, vanilka, káva a samozřejmě cukrová třtina – to jsou nejdůležitější suroviny pocházející z Červeného ostrova, jak je Madagaskar celkem trefně nazýván. Největší z ostrovů Indického...
Nevelký ostrov Mauricius je známý svými plážemi, překrásnou přírodou a také rumem. Ten je oblíbený díky své vysoké kvalitě a jedinečné chuti. Pokud sem plánujete zajet, rozhodně byste neměli...