Stanislav Harciník vydává The Cocktail Balance 2.0

Stanislav Harciník vydává The Cocktail Balance 2.0

Redakce Redakce foto: se svolením Stanislava Harciníka a týmu The Cocktail Balance

Pokračování populární první knihy a barmanské učebnice The Cocktail Balance 2.0 vyjde koncem září tohoto roku. Předobjednávky jsou na webových stránkách The Cocktail Balance. Harcinik je i tentokrát odhodlaný podělit se o své znalosti, opět se pustil do témat souvisejících s barmanskou profesí.

Publikace Cocktail Balance 2.0 je určena jak pro zkušené barmany, tak pro začátečníky. Je to pohled do Harciníkova vlastního zápisníku nashromážděných znalostí, doplněný o poznámky na okraji a připomínky. Nyní se o ně dělí s kolegy, čímž naplňuje poslední část svého motta „Learn - Grow - Pass it on“, přičemž si nic nenechává pro sebe.

Ve stejném formátu jako předchozí kniha je The Cocktail Balance 2.0 rozdělena do tří částí: teoretické, praktické a inspirativní. Nyní je v ní ale více detailů. Například v teoretické části Harciník sdílí excelové tabulky s maržemi, náklady na koktejly, zásobami a (tím nejdůležitějším) ziskem, plus výpočty, které umožňují zjistit veškerou ekonomickou stránku drinku. Na druhé straně se ještě hlouběji zabývá procesy a nástroji, které barmanovi zlepší kreativní proces.

Praktická část zkoumá mixologické techniky a technologie. V prvním vydání byla tato sekce připravena jako úvod pro studenty, nyní se však Harcinik dělí o rozsáhlejší, podrobnější a komplexnější informace vycházející z jeho dlouholetých zkušeností, jako jsou například karbonizace a klarifikace. Některé z těchto procesů se začaly využívat na barové scéně ve větším teprve nedávno; enzymy se dříve používaly pouze ve výrobě, ale nyní jsou k dispozici pro použití v baru.

Všech 15 surovin v části o receptech a koktejlech je v této knize nových. Harciník u nich vychází z několika rostlin, které je možné nasbírat nebo získat na více kontinentech, například kopřivy a borovice, a upozorňuje i na známé, ale ne příliš používané ingredience, jako jsou třeba angrešt a černá rýže. S ohledem na udržitelnost má každá ingredience tři doprovodné recepty na složky koktejlů nebo přílohy navržené tak, aby se využilo co nejvíce dané ingredience, čímž se sníží množství odpadu a zvýší efektivita. Například dužina, semena a olej ze semen dýně mají každý svůj vlastní recept. Recepty zahrnují i složitější postupy, jako jsou laktofermentace, složité nálevy a použití enzymů, aby bylo možné připravit co nejlepší koktejly. Pro každou ingredienci jsou uvedeny dva recepty na koktejly, twist na klasický koktejl a jeden z Harcinikových signature koktejlů. To znamená, že pro 15 hlavních ingrediencí je k dispozici 45 receptů na složky a 30 receptů na koktejly.

Část Odkaz slovenského barmanství se zaměřuje na Slováky, kteří se prosadili ve světě. Stanislav Vadrna, Martin Šiška, Rastislav Kasár nebo Marika Debnárová jsou jen některé z osobností, které se dělí o své poselství či filozofii, aby se všichni mohli inspirovat. V neposlední řadě, stejně jako v předchozí knize, jsou součástí Poznámek základní recepty, návody a podrobné popisy, které doplňují složitější postupy v hlavní části knihy. Zahrnuty jsou i základní koktejlové recepty z první knihy.

Harcinik připravovanou knihu komentuje: „V první knize bylo mým cílem zpřístupnit barmanství všem. V knize The Cocktail Balance 2.0 se opravdu věnuji barmanskému umění a vědě. Neustále se snažím učit a rozvíjet, ale hlavně sdílet, aby se všichni kolem mě mohli také učit a rozvíjet. Opravdu se těším na to, jak může novinka 2.0 prospět barmanské komunitě, a na to, jak na něm mohou ostatní stavět a společně dosáhnout více, než bych kdy dokázal sám.“

Knihu The Cocktail Balance 2.0 si můžete předobjednat na webových stránkách The Cocktail Balance, k dispozici je v angličtině jako velmi elegantní publikace v pevné vazbě. Kromě toho bude vydána jako ebook ve slovenském jazyce a v této formě ji realizační tým chce distribuovat zdarma. Stanislav Harciník se svým týmem tak chce pozvednout a posunout vpřed barmanské řemeslo na Slovensku jako výsledek filozofie autora, kterou je vracení peněz místní barové komunitě.

Projekt Chytrej výčep od Plzeňského Prazdroje, který má hospodám přinést podstatné snížení spotřeby energií, má první výrazné výsledky. Prazdroj vyvinul ve spolupráci se společností Sinop CB zcela...
Letná opět ožívá přehlídkou toho nejlepšího z nového cirkusu, divadla i hudby. Na návštěvníky festivalu Letní Letná však čeká nejen atraktivní umělecký program, ale také neodolatelné smyslové zážitky.
Nealkoholické giny se stávají stále populárnějšími nejen ve světě, ale také v České republice. Tento fenomén je součástí širšího globálního trendu zaměřeného na zdravější životní styl a uvědomělé...
Výpravná artová párty pod taktovkou brněnské gastronomické skupiny Lidi z Baru se uskuteční v sobotu 7. 9. 2024 v areálu Nové Zbrojovky. Pořadatelé Nebál popisují jako „trochu ples, trochu párty,...
Světově uznávaný podnik, sídlící na pražském Staroměstském náměstí, si pro své hosty připravil speciální agáve překvapení. Menu ovoněné vznešenou rostlinou, které se bude podávat do konce září,...
Vegetariánská kachna nebo houbový tatarák? Bezmasé menu zážitkové restaurace Triton, která se nachází v působivé jeskyni pod Václavským náměstím, tvoří až 20 procent ze všech prodaných jídel.
Pokud se letos nevypravíte do exotických zemí vy sami, můžete si tam udělat výlet aspoň prostřednictvím svých chuťových pohárků. Poznejte, jak chutná Mexiko, a dejte si mezcal značky San Cosme,...
Oblíbená značka ginů Greenall’s přichází s novou unikátní lahví, která je vlastně papírovým obalem. Díky tomu si můžete dopřát tento jedinečný gin a ještě přitom budete šetřit životní prostředí.
Letní terasa špičkového pražského hotelu je ideálním útočištěm před ruchem velkoměsta, ale i místem plným hudebních a gastronomických zážitků.