Asia's 50 Best Bars 2024: nováček sesadil z trůnu bar Coa. Ten se na špici udržel neuvěřitelné tři roky

Asia's 50 Best Bars 2024: nováček sesadil z trůnu bar Coa. Ten se na špici udržel neuvěřitelné tři roky

Redakce Redakce foto: archiv oceněných barů

Bar Leone, podnik v italském střihu, který sídlí v centru Hongkongu, byl vyhlášen nejlepším barem Asie. Vzhledem k tomu, že je tento bar otevřen teprve rok, je to skutečně úctyhodný úspěch. Navíc po třech letech nahradil slavný bar Coa.

„Nečekali jsme to,“ řekl CNN krátce po předání ceny spoluzakladatel podniku Lorenzo Antinori, rodák z Říma se původně věnoval právnické kariéře, ale zjistil, že ho práce na částečný úvazek za barem baví víc než studium práva.

„V Hongkongu je velmi vitální barová scéna. Vždy jsem ji vnímal jako velmi silnou, dnes ale vidím, že se po pandemii objevily další nové nápady a nové obchodní modely,“ dodal Antinori. „Rozmanitost a energie: to jsou slova, která si spojujeme se zdejší barovou komunitou.“

Slavnostní vyhlášení Asia's 50 Best Bars 2024 se konalo 16. července v hotelu Rosewood v hongkongské čtvrti Kowloon. Každoročně v žebříčku hlasují profesionálové z barového průmyslu, média a odborníci na mixologii v regionu, posuzují kategorie, jako jsou kvalita nápojů, úroveň služeb a nehmotná kvalita, kterou lze nazvat „atmosféra“.

Před triumfem baru Leone se na první příčce držel jiný skvělý hongkongský bar Coa, který se držel na vrcholu žebříčku rekordní tři roky. Očití svědci říkají, že když byl bar Coa vyhlášen na čtvrtém místě, mnozí účastníci slyšitelně zalapali po dechu.

„Mezcalový“ podnik Coa, vede veleznámá osobnost světově barové scény, Jay Khan, jehož poslední podnik, hongkongský The Savory Project, byl na letošním předávání oceněn jako nejlepší nově otevřený podnik roku.

V rámci Asia's 50 Best Bars 2024 se jednoznačným vítězem se stal Singapur s jedenácti bary v první padesátce. Zasloužený potlesk však získaly i nové destinace. Bar Craftroom letos na 28. místě se stal vůbec prvním zástupcem Ósaky na prestižním seznamu; podnik CMYK s adresou v čínském městě Čchang-ša na 43. místě byl vůbec prvním oceněným barem z tohoto čínské regionu.

„Jsme neuvěřitelně hrdí na to, že můžeme reprezentovat Čchang-ša a zapsat toto úžasné město na globální koktejlovou mapu,“ komentoval umístění zástupce CMYK. „Doufáme, že motivujeme zahraniční hosty, aby přijeli nasát energii města, ochutnali naše vyhlášené pikantní pokrmy a samozřejmě navštívili CMYK a vychutnali si s námi drink.“

Seznam byl poprvé sestaven v roce 2016 a letos byl doplněn o novou kategorii, která oceňuje nejlepší design barů. Toto ocenění získal singapurský ginový bar Atlas, který je díky svému výraznému interiéru velmi populární také na sociálních sítích.

Emma Sleightová, vedoucí obsahové sekce 50 nejlepších barů a 50 nejlepších hotelů, pochválila zdejší barovou komunitu a řekla: „Asijská barová scéna je jednou z nejlepších na světě, je neuvěřitelně mladá a dynamická a neustále se mění. Pokaždé, když navštívíte nějaké město, může se změnit. Neustále se otevírají nové bary. Myslím, že je to neuvěřitelně vzrušující místo,“ dodala Sleightová.

TOP 10 Asia’s 50 Best Bars 2024

1. Bar Leone (Hongkong)

2. Zest (Soul)

3. Jigger & Pony (Singapore)

4. Coa (Hongkong)

5. Bar Benfiddich (Tokio)

6. Nutmeg & Clove (Singapore)

7. BKK Social Club (Bangkok)

8. Penrose (Kuala Lumpur)

9. Argo (Hongkong)

10. The Aubrey (Hongkong)

Celý aktuální seznam oceněných barů Asie naleznete ZDE.

Projekt Chytrej výčep od Plzeňského Prazdroje, který má hospodám přinést podstatné snížení spotřeby energií, má první výrazné výsledky. Prazdroj vyvinul ve spolupráci se společností Sinop CB zcela...
Letná opět ožívá přehlídkou toho nejlepšího z nového cirkusu, divadla i hudby. Na návštěvníky festivalu Letní Letná však čeká nejen atraktivní umělecký program, ale také neodolatelné smyslové zážitky.
Nealkoholické giny se stávají stále populárnějšími nejen ve světě, ale také v České republice. Tento fenomén je součástí širšího globálního trendu zaměřeného na zdravější životní styl a uvědomělé...
Výpravná artová párty pod taktovkou brněnské gastronomické skupiny Lidi z Baru se uskuteční v sobotu 7. 9. 2024 v areálu Nové Zbrojovky. Pořadatelé Nebál popisují jako „trochu ples, trochu párty,...
Světově uznávaný podnik, sídlící na pražském Staroměstském náměstí, si pro své hosty připravil speciální agáve překvapení. Menu ovoněné vznešenou rostlinou, které se bude podávat do konce září,...
Vegetariánská kachna nebo houbový tatarák? Bezmasé menu zážitkové restaurace Triton, která se nachází v působivé jeskyni pod Václavským náměstím, tvoří až 20 procent ze všech prodaných jídel.
Pokud se letos nevypravíte do exotických zemí vy sami, můžete si tam udělat výlet aspoň prostřednictvím svých chuťových pohárků. Poznejte, jak chutná Mexiko, a dejte si mezcal značky San Cosme,...
Oblíbená značka ginů Greenall’s přichází s novou unikátní lahví, která je vlastně papírovým obalem. Díky tomu si můžete dopřát tento jedinečný gin a ještě přitom budete šetřit životní prostředí.
Letní terasa špičkového pražského hotelu je ideálním útočištěm před ruchem velkoměsta, ale i místem plným hudebních a gastronomických zážitků.