The World's 50 Best Restaurants 2024: Nejlepší restaurací světa je španělský podnik Disfrutar

The World's 50 Best Restaurants 2024: Nejlepší restaurací světa je španělský podnik Disfrutar

Redakce Redakce foto: se svolením restaurace Disfrutar

Na slavnostním předávání cen v hotelu Wynn Las Vegas byla španělská modernistická restaurace Disfrutar vyhlášena nejlepší restaurací na světě. Druhé místo míří letos opět do Španělska, do kuchyně restaurace Asador Etxebarri, třetí letošní nejlepší restaurací světa je pařížský podnik Table by Bruno Verjus.

Restauraci Disfrutar, která má svůj původ přímo v legendární a dnes už neexistující restauraci elBulli a v celém tehdejším molekulárním hnutí, vedou šéfkuchaři Eduard Xatruch, Oriol Castro a Mateu Casañas a již několik let se drží v první trojce žebříčku The World's 50 Best Restaurants. Nyní se jí podařilo prolomit strop a na vrcholu prestižního seznamu nejlepších restaurací světa vystřídala limskou restauraci Central. Central se nyní připojuje ke skupině restaurací Best of the Best, tedy jakési Síni slávy, kam patří podniky, které získaly nejvyšší ocenění a již se o něj nemohou ucházet.

Mezi další ocenění, která byla během večera udělena, patřila cena Icon Award, kterou získal australský šéfkuchař a restauratér Neil Perry. Ten je jedním z nejvlivnějších australských kulinářů a je známý svou kreativní fúzí moderní australské a asijské kuchyně. Mitsuharu „Micha“ Tsumura, majitel restaurace Maido v Limě, získal cenu Chefs' Choice Award 2024 a Nina Métayer byla vyhlášena nejlepší cukrářkou světa. Nejvýše postaveným nováčkem ve 20 letech se stal Wing z Hongkongu.

Aktuální seznam nejlepších restaurací světa od příčky 50 až na první pozici zahrnuje restaurace z 26 oblastí na pěti kontinentech, přičemž newyorský Atomix se umístil na 6. místě a stal se tak Nejlepší restaurací Severní Ameriky a kalifornský SingleThread se do seznamu vrátil na 46. místě.

První desítka aktuálně nejlepších restaurací světa podle The World's 50 Best Restaurants 2024:

1. Disfrutar, Barcelona

2. Asador Etxebarri, Atxondo

3. Table by Bruno Verjus, Paříž

4. DiverXo, Madrid

5. Maido, Lima

6. Atomix, New York

7. Quintonil, Mexico City

8. Alchemist, Kodaň

9. Gaggan, Bangkok

10. Don Julio, Buenos Aires

Celý seznam The World's 50 Best Restaurants 2024 najdete ZDE.

Zdroj: The World's 50 Best Restaurants

Projekt Chytrej výčep od Plzeňského Prazdroje, který má hospodám přinést podstatné snížení spotřeby energií, má první výrazné výsledky. Prazdroj vyvinul ve spolupráci se společností Sinop CB zcela...
Letná opět ožívá přehlídkou toho nejlepšího z nového cirkusu, divadla i hudby. Na návštěvníky festivalu Letní Letná však čeká nejen atraktivní umělecký program, ale také neodolatelné smyslové zážitky.
Nealkoholické giny se stávají stále populárnějšími nejen ve světě, ale také v České republice. Tento fenomén je součástí širšího globálního trendu zaměřeného na zdravější životní styl a uvědomělé...
Výpravná artová párty pod taktovkou brněnské gastronomické skupiny Lidi z Baru se uskuteční v sobotu 7. 9. 2024 v areálu Nové Zbrojovky. Pořadatelé Nebál popisují jako „trochu ples, trochu párty,...
Světově uznávaný podnik, sídlící na pražském Staroměstském náměstí, si pro své hosty připravil speciální agáve překvapení. Menu ovoněné vznešenou rostlinou, které se bude podávat do konce září,...
Vegetariánská kachna nebo houbový tatarák? Bezmasé menu zážitkové restaurace Triton, která se nachází v působivé jeskyni pod Václavským náměstím, tvoří až 20 procent ze všech prodaných jídel.
Pokud se letos nevypravíte do exotických zemí vy sami, můžete si tam udělat výlet aspoň prostřednictvím svých chuťových pohárků. Poznejte, jak chutná Mexiko, a dejte si mezcal značky San Cosme,...
Oblíbená značka ginů Greenall’s přichází s novou unikátní lahví, která je vlastně papírovým obalem. Díky tomu si můžete dopřát tento jedinečný gin a ještě přitom budete šetřit životní prostředí.
Letní terasa špičkového pražského hotelu je ideálním útočištěm před ruchem velkoměsta, ale i místem plným hudebních a gastronomických zážitků.