Brněnským barmanům chyběl kávový likér, vyrobili si vlastní

Brněnským barmanům chyběl kávový likér, vyrobili si vlastní

Redakce Redakce foto: se svolením gastronomické skupiny Lidi z baru

Lidi z Baru představili svou novinku – HOAX Coffee Liqueur. Řemeslný likér obsahuje výběrovou kávu z nejudržitelnější brazilské farmy.

Co uděláte, když věc, kterou potřebujete, není k sehnání, nebo jsou její dodávky zoufale nespolehlivé? No jasně, pokud to dokážete, vyrobíte si vlastní.

Přesně to se nyní stalo v brněnských Lidech z Baru. Před více než rokem je trápily neustálé výpadky dodávek nejpoužívanějšího kávového likéru Kahlua. Až si řekli, že si udělají takový likér vlastní. A protože se jim povedl, pustili se do výroby ve velkém. Dnes se silným distributorem v zádech plní sklad, a očekávají první objednávky zvenčí.

Za HOAX Coffee Liqueurem stojí dvojice kolegů Tomáš Křemenák s Jakubem Kristenem. Zatímco první jmenovaný má za sebou bohatou barmanskou kariéru a v současnosti je spolumajitelem podniku 4pokoje, druhý praží kávu v létající pražírně Lidí z Baru pod brandem HOAX.

„Na začátku jsme prozkoumali trh nákupem a vyzkoušením snad všech dostupných kávových likérů, jichž bylo několik desítek. Při vymýšlení receptury jsme se porovnávali především s likérem Mr. Black, ten se pro nás v této kategorii stal jakýmsi etalonem kvality. I když v blind tastingu nás skvělým poměrem ceny a použitelnosti nejvíce oslovila průmyslově vyráběná Tia Maria,“ přiznávají autoři HOAX Coffee Liqueuru.

Jestliže přijít na tu správnou chuť a umět ji vytvořit v domácích podmínkách nebylo nikterak obtížné, její replikování ve větším, tedy v „opravdové“ výrobě, už bylo o poznání složitější výzvou.

„Vyrobit jednu láhev a 140litrovou várku není to stejné, nestačí pouze vynásobit poměry. Zároveň jsme potřebovali produkt, který zafunguje v koktejlech a bude přijatelný i pro kávovou komunitu. V kavárnách se totiž míchají jednodušší drinky, ze kterých musí být surovina cítit. Bylo nám proto jasné, že hlavní roli v likéru musí hrát neoddiskutovatelně kvalitní káva,“ upřesňují Tomáš s Jakubem.

Podle nich HOAX Coffee Liqueur chutná jako tradiční kávová čokoládová tyčinka v tekuté podobě. Skládá se přitom jenom ze čtyř surovin – kávy, vody, rumu a cukru.

Základem je cold brew neboli zastudena louhovaný nálev z výběrové brazilské kávy. Použitá zrna pocházejí z farmy Pinhal, která v roce 2019 vyhrála cenu za nejudržitelnější farmu v Brazílii. Z celkové rozlohy 914 hektarů je jich jen necelá třetina využita pro pěstování kávy – zbytek funguje jako přírodní rezervace, pastvina a eukalyptový les. Elektrickou energii ze 100 % dodávají solární panely. Kávu Jakub Kristen zpracovává v pražské pražírně Dos Mundos. Barmani při překapávání používají osmoticky filtrovanou vodu.

Dalšími použitými ingrediencemi jsou bílý karibský rum a třtinový cukr. „Aromatika destilátu a kávy jdou hezky k sobě. Káva z Pinhalu je nekonfliktní, ale rozhodně ne plochá. Její výběr jsme konzultovali s českou baristickou komunitou. Dost práce také dalo najít ten správně hutný třtinový cukr,“ dodává Tomáš Křemenák.

Na zlaté embosované etiketě designové lahve z recyklovaného skla HOAX Coffee Liqueuru najdeme hravé vyobrazení nejrůznějších hoaxů. Například letadlo narážející do orloje na brněnském náměstí Svobody nebo placatou Zemi. Jejich hravé vyobrazení má na svědomí grafik a hudebník MC Gey. Láhev o objemu 0,7 litru uzavírá korek obsahující aktivní uhlí pro pohlcování nežádoucích aromat.

Díky silné a plné kávové chuti upotřebí barmani i baristé HOAX Coffee Liqueur ve všech myslitelných klasických koktejlových recepturách jako Espresso Martini nebo White Russian, ale i vlastních originálních drincích. Obsah alkoholu 13,1 % odpovídá současnému trendu popularizace nízkoalkoholických nápojů.

„Baví mě kombinace likéru s klasickým i rostlinným mlékem. Super je kokosové nebo mandlové na kostkách ledu. HOAX taktéž oplývá povzbudivými účinky, neboť velký panák obsahuje stejné množství kávy jako klasické espresso,“ doplňuje Tomáš Křemenák.

Kávový likér od Lidí z Baru je k dostání na jejich e-shopu lidizbaru.cz za cenu 650 korun. Najdete ho již v policích některých barů a kaváren v Brně i jinde na Moravě.

Zdroj: Lidi z baru

Nová Gourmet pizzeria Amunì před pár dny otevřela na Smetanově nábřeží. Hosté si zde mohou vychutnat pizzu z pomalu kynutého těsta a další pokrmy typické pro italskou kuchyni. Elegantní interiér...
Španělská značka ginu v krásné elegantní láhvi má v portfoliu také tonic. A to hned několik druhů. Na trhu je novinka Zero Tonic, kterou doprovází dva úspěšní starší sourozenci Olive Lemonade nebo...
Restaurace PRU58 je místem, na kterém se setkává moderní asijská kuchyně s bohatou nabídkou exotických nápojů. Tamní drinky každého přenesou přímo do srdce Asie, kde tradice a inovace jdou ruku v...
Oslava ginového umění v srdci Slovenska se uskuteční už tento pátek 13. září v bratislavském Hotelu Devín. Od 16. do 24. hodiny si přijdou na své milovníci a znalci ginů, koktejlů a barmanského...
Nová značka má za cíl sjednotit a podpořit české a moravské vinaře v segmentu perlivých vín. Tento ambiciózní projekt je inspirován úspěchem Svatomartinského vína.
Známý festival kávy v Krnově letos přichází s významnými novinkami. Sedmý ročník akce, která se stala nepostradatelnou událostí pro všechny milovníky kávy, se bude konat na novém místě – v parku u...
Oblíbené pálenky a ovocné speciality ze Zámecké palírny v Blatné patří mezi stálice v českých domácnostech, které se skvěle hodí pro jakoukoli příležitost. Ochutnejte malinovou nebo hruškovou verzi...
Delikatesy jako lesní ovoce, divoké bylinky, houby, sýry, mák, či všemi milovaná klasika v podání řízků a hotdogů – to jsou tematicky laděné brunche v restauraci The Artisan pražského hotelu...
Obliba míchaných nápojů stoupá spolu s letními teplotami. Základem většiny receptur je totiž dostatek ledu, a tak koktejl dokonale ochladí a osvěží. V posledních letech navíc bodují jednoduché...