Bar World 100: Nejvlivnější osobností barové scény je opět Monica Berg, skvěle se umístili i Alex Kratěna, Stan Vadrna nebo Adrián Michalčík

Bar World 100: Nejvlivnější osobností barové scény je opět Monica Berg, skvěle se umístili i Alex Kratěna, Stan Vadrna nebo Adrián Michalčík

Redakce Redakce foto: se souhlasem barů a barmanů

Prestižní žebříček „nejmocnějších“ profesionálů mezi barmany a lidmi z nápojového byznysu ovládla Monica Berg. Spolumajitelka podniku Tayēr + Elementary ve východním Londýně byla již popáté za sebou zvolena globální skupinou komentátorů časopisu Drinks International nejvlivnějším barmanem na světě.

Na druhém místě se letos opět umístil "Cocktailman" Danil Nevsky a na třetím Iain McPherson z Panda & Sons v Edinburghu, který si polepšil z loňského desátého místa.

V první desítce letos dominovala především Evropa. Spolumajitel aktuálně nejlepšího baru na světě Sips v Barceloně, Simone Caporale, se posunul ze sedmého místa na čtvrté a Remy Savage, majitel tří umělecky pojatých barů v Londýně, Paříži a Lyonu, se posunul o jedno místo na páté.

Jean Trinh z baru Alquímico, který razí styl „farm to bar“ v kolumbijské Cartageně byl letos zvolen šestým nejvlivnějším, zatímco Shingo Gokan ze skupiny SG Group, která má bary v Asii a Severní Americe, obsadil sedmé místo.

První desítku uzavřela britská trojice Sandrae Lawrence z The Cocktail Lovers, Ago Perrone z The Connaught a Alex Kratena, rodák z Brna, který s Monicou Berg vede londýnský podnik Tayēr + Elementary.

Další výraznou osobností československé barové scény, která se objevila v letošním žebříčku Bar World 100, je Slovák Stanislav Vadrna. Umístil se na 62. místě. Tento obrovsky inspirativní člověk je nejenom barmanem, jeho přesahy jsou rozprostřené od umění přes módu až po vybraná východní umění. Mimo to Vadrna stále zastává roli Nikka global hospitality advocate, což se s výše uvedeným skvěle propojuje dohromady.

71. místo patří dalšímu nováčkovi v žebříčku (Vadrna je tu také nováčkem), Slovákovi donedávna působícímu v norském baru Pier 42, Adriánovi Michalčíkovi. Adrián barmansky vyrostl v Praze, kde v roce 2016 vyhrál lokální finále Diageo World Class Competiton. Z pražského baru L´Fleur později odletěl do Osla a postupně se vypracoval na nejlepšího norského barmana (Bartender of the Year 2022 a 2023), v roce 2022 vyhrál nejprestižnější světovou barmanskou soutěž a stal se tak Global World Class Bartender of the Year.

Další žijící slovensko-anglická legenda, barman a spolumajitel londýnského baru Kwãnt Mayfair, Slovák Erik Lorincz má letos 92. místo ze 100 nejvlivnějších osobností světové barové scény. James Bond světového barmanství, jak je Erik často přezdíván, otevřel Kwãnt vlastně už podruhé, tentokrát na adrese 52 Stratton Street. Před tím jste mohli Erika potkat na Ibize, kde měl otevřený sezonní pop-up Kwãnt By the Sea. Jeho nový bar Kwãnt má samozřejmě 10 z 10 možných bodů hodnocení barových znalců.

Zdroj: Drinks International

Projekt Chytrej výčep od Plzeňského Prazdroje, který má hospodám přinést podstatné snížení spotřeby energií, má první výrazné výsledky. Prazdroj vyvinul ve spolupráci se společností Sinop CB zcela...
Letná opět ožívá přehlídkou toho nejlepšího z nového cirkusu, divadla i hudby. Na návštěvníky festivalu Letní Letná však čeká nejen atraktivní umělecký program, ale také neodolatelné smyslové zážitky.
Nealkoholické giny se stávají stále populárnějšími nejen ve světě, ale také v České republice. Tento fenomén je součástí širšího globálního trendu zaměřeného na zdravější životní styl a uvědomělé...
Výpravná artová párty pod taktovkou brněnské gastronomické skupiny Lidi z Baru se uskuteční v sobotu 7. 9. 2024 v areálu Nové Zbrojovky. Pořadatelé Nebál popisují jako „trochu ples, trochu párty,...
Světově uznávaný podnik, sídlící na pražském Staroměstském náměstí, si pro své hosty připravil speciální agáve překvapení. Menu ovoněné vznešenou rostlinou, které se bude podávat do konce září,...
Vegetariánská kachna nebo houbový tatarák? Bezmasé menu zážitkové restaurace Triton, která se nachází v působivé jeskyni pod Václavským náměstím, tvoří až 20 procent ze všech prodaných jídel.
Pokud se letos nevypravíte do exotických zemí vy sami, můžete si tam udělat výlet aspoň prostřednictvím svých chuťových pohárků. Poznejte, jak chutná Mexiko, a dejte si mezcal značky San Cosme,...
Oblíbená značka ginů Greenall’s přichází s novou unikátní lahví, která je vlastně papírovým obalem. Díky tomu si můžete dopřát tento jedinečný gin a ještě přitom budete šetřit životní prostředí.
Letní terasa špičkového pražského hotelu je ideálním útočištěm před ruchem velkoměsta, ale i místem plným hudebních a gastronomických zážitků.