Jaroslav Slámečka skončil v Kodani v rámci 2024 World Coffee in Good Spirits Championship na 17. místě. Podívejte se, jak soutěžil

Jaroslav Slámečka skončil v Kodani v rámci 2024 World Coffee in Good Spirits Championship na 17. místě. Podívejte se, jak soutěžil

Redakce Redakce foto: se svolením Jaroslava Slámečky

Na prestižním World Coffee in Good Spirits Championship, který se konal v Kodani, skončil Jaroslav Slámečka, spoluzakladatel pražírny Candycane coffee, na 17. místě. Světu se představil dvěma unikátními kávami z farmy Los Nogales, včetně odvážné bezkofeinové varianty.

Jaroslav Slámečka: „Jsem v tunelu.“

S dlouholetými zkušenostmi, loňským titulem mistra České republiky v Czech Coffee in Good Spirits Championship 2023, a vášní pro kávu se Jaroslav Slámečka rozhodl reprezentovat Českou republiku s nápoji, které překračují hranice běžného pojetí kávového koktejlu.

Šampionát začal ve čtvrtek 27. června, kdy si Jarda vylosoval náhodně vybranou lahev, se kterou bude muset připravit koktejl. Hlavní kolo soutěže čekala Jardu v pátek, kdy měl připravené 10minutové vystoupení, jehož výsledkem měly být dva kávové koktejly, jeden studený a jeden teplý.

„Všechno si to uvědomím, až bude po soutěži,“ řekl Jarda Slámečka před odletem do Kodaně a dodal: „Jsem v tunelu a vidím teď jen úkoly a práci, které jsou před námi. Moc si přeji, aby to bylo zábavné pro diváky, a myšlenka, kterou se snažíme světu ukázat, měla reálný dopad na budoucnost kávy nejen v restauracích, ale v její celkové nabídce.“

Dvě kávy, jeden kofein

Jaroslav Slámečka připravil pro tuto soutěž dva unikátní kávové nápoje, které odrážejí jeho inovativní přístup k přípravě kávy:

Colombia - Milkshake z lesního ovoce: Tato káva, známá svou intenzivní chutí získanou díky 200 hodinové anaerobní fermentaci a termickému šoku, nabízí jedinečný chuťový zážitek.

„Milkshake z lesního ovoce v hrnku nás při prvních ochutnávkách uhranul. Tato káva si zachová svou plnou chuť i v koktejlu nebo Irish Coffee,“ říká Jarda.

Decaf - Bezkofeinová revoluce: Inspirován vlastními zkušenostmi z fine diningové restaurace, rozhodl se Jarda vytvořit bezkofeinový nápoj, který si zaslouží své místo v každém baru či restauraci.

Bezkofeinová káva je často podceňovaná, ale kvalita kávy, kterou produkují farmy jako Los Nogales, je ohromující. Chci ukázat světu, že bezkofeinová káva může být stejně vynikající jako ta kofeinová. Decaf mě napadl při oslavách českého mistrovství. Každý chce ochutnat ty vítězné drinky, ale dá si večer maximálně jeden a další napůl u stolu, z důvodu strachu z večerních účinků kofeinu. A tímhle jsem si prošel, když se nás zeptal číšník v restauraci, zda si dáme po večeři kávu. Došlo mi, že bezkofeinová káva je ošklivé káčátko, které se v tomto prostředí změní v labuť. Kvalita kávy, kterou v současnosti farmy, jako ta Hernandezových, dokážou vyprodukovat, je ohromná a zaslouží si zazářit – a to nejen na soutěži, ale dostat svůj prostor v podnicích,“ dodává Jarda.

Přípravy a podpora

Přípravy na mistrovství světa nebyly jednoduché a Jarda vděčí za svou podporu týmu špičkových odborníků a partnerů. Mezi ně patří šéfkuchařka Bára Šimůnková a sommelier Michal Bílek z restaurace Leaf, barmani Jakub Ondříšek a Alice Tieriekhova ze smíchovského Back Doors Baru.

„Koordinátorem a hlavním mozkem se stal kolega z kávového světa, kamarád, muž s fair play v srdci Ondřej Hurtík z vynikající pražírny Doubleshot. Jsme kamarádi v podstatě od začátku našich profesních životů. Sledujeme se a podporujeme a tohle spojení i na „konkurenční“ bázi skvěle dokazuje, jak je kávová komunita přátelská a přející. Na podzim po vypjatém a šokujícím vyhlášení, kdy Ondřej odmítl převzít trofej za první místo kvůli technické chybě, které si nevšimli porotci, mi řekl při předávání titulu, že mi rád pomůže s přípravou. A dnes můžu s velkým díky říct, že je hlavním prvkem v naší přípravě a bez jeho cenných rad bych prezentaci nesložil tak precizně. Ostatně Ondřej kurz přípravy kávových koktejlů přednáší a mohu jen doporučit, jít se zdokonalit právě k němu,“ říká Jarda.

Přípravy na mistrovství světa jsou pro Jaroslava Slámečku neoddělitelně spjaty také s podporou široké kávové komunity. Pečlivost příprav připisuje nejen vlastním snahám, ale i obětavé pomoci a radám od mistra světa v přípravě kávových koktejlů Rastislava Kasára, který bude brzy otvírat bar Teddy's Elixir v Aténách.

Slámečka dále zdůrazňuje klíčovou roli svého týmu z Candycane Coffee a velké poděkování patří také Simoně Keilové z Oatly za organizaci přípravného eventu. Podpůrnou síť doplňuje i grafické studio Artbureau, které s Jaroslavem spolupracuje na vizuální identitě jeho projektů.

Speciální poděkování patří také Kryštofu Hordinovi z Ultra Premium Brands za cenné konzultace ohledně výběru destilátů. Do drinků se propíše též český kávový likér Gloria. Jarda se rozhodl také prezentovat český design prostřednictvím křišťálových sklenic Metamorphosis z pera designéra Ronyho Plesla a sklenářské dílny Rückl a keramiky od Borka Smažinky ze studia Hlinotéka. A jako talisman pro štěstí si Jarda na stage obuje jeho oblíbené Prestižky.

Zdroj: Jaroslav Slámečka a 2024 World Coffee Championships

Projekt Chytrej výčep od Plzeňského Prazdroje, který má hospodám přinést podstatné snížení spotřeby energií, má první výrazné výsledky. Prazdroj vyvinul ve spolupráci se společností Sinop CB zcela...
Letná opět ožívá přehlídkou toho nejlepšího z nového cirkusu, divadla i hudby. Na návštěvníky festivalu Letní Letná však čeká nejen atraktivní umělecký program, ale také neodolatelné smyslové zážitky.
Nealkoholické giny se stávají stále populárnějšími nejen ve světě, ale také v České republice. Tento fenomén je součástí širšího globálního trendu zaměřeného na zdravější životní styl a uvědomělé...
Výpravná artová párty pod taktovkou brněnské gastronomické skupiny Lidi z Baru se uskuteční v sobotu 7. 9. 2024 v areálu Nové Zbrojovky. Pořadatelé Nebál popisují jako „trochu ples, trochu párty,...
Světově uznávaný podnik, sídlící na pražském Staroměstském náměstí, si pro své hosty připravil speciální agáve překvapení. Menu ovoněné vznešenou rostlinou, které se bude podávat do konce září,...
Vegetariánská kachna nebo houbový tatarák? Bezmasé menu zážitkové restaurace Triton, která se nachází v působivé jeskyni pod Václavským náměstím, tvoří až 20 procent ze všech prodaných jídel.
Pokud se letos nevypravíte do exotických zemí vy sami, můžete si tam udělat výlet aspoň prostřednictvím svých chuťových pohárků. Poznejte, jak chutná Mexiko, a dejte si mezcal značky San Cosme,...
Oblíbená značka ginů Greenall’s přichází s novou unikátní lahví, která je vlastně papírovým obalem. Díky tomu si můžete dopřát tento jedinečný gin a ještě přitom budete šetřit životní prostředí.
Letní terasa špičkového pražského hotelu je ideálním útočištěm před ruchem velkoměsta, ale i místem plným hudebních a gastronomických zážitků.